Literárne dni v Solothurne 2005

V dňoch 6. – 8. mája 2005 sa vo švajčiarskom Solothurne konali v poradí už 27. solothurnské literárne dni. Spisovateľky a spisovatelia píšuci v španielčine, nórčine, nemčine, francúzštine, taliančine a rétorománčine sa predstavili na 50 autorských čítaniach.

Niektoré z podujatí prebiehali dvojjazyčne. Okrem toho pri niekoľkých okrúhlych stoloch autorky a autori diskutovali napríklad na témy Lož & Zrada, Spomienka a lož. Ďalšími témami, na ktoré reagovali prominentne obsadené debatné fóra, boli Písanie pre veľkých a malých, écrire en exil Písať pre javisko. Veľkú pozornosť vzbudila diskusia Kultúra a politika o štátnej podpore kultúry. Záujemcovia prichádzali na čítačky vo veľkom počte, niektoré podujatia prilákali aj niekoľko stoviek návštevníkov. Najväčšiemu záujmu verejnosti sa tešili počas čítania spisovateľky a spisovatelia Milena Moserová, Agota Kristofová, Isolde Schaadová, Terézia Mora, Michel Tournier, Gerold Spät, Peter Bichsel. Autori nielen čítali zo svojich diel, ale každý svojím neopakovateľným spôsobom vtiahol obecenstvo do problematiky, ktorej sa text týkal. V ležérnej a uvoľnenej atmosfére „zamestnali“ poslucháčov konkrétnymi otázkami a výzvami a urobili  z nich aktívnych spoluúčastníkov čítania. Niektorí z autorov, najmä z Latinskej Ameriky a Španielska, vystúpili s prednesom ukážok zo svojich diel aj na súbežne prebiehajúcom Literárnom festivale v Bazileji. Účastníci literárnych dní, ktorí prejavili záujem, mali možnosť vďaka perfektnej organizácii podujatia navštíviť aj Bazilejský knižný veľtrh a získať prehľad o švajčiarskej vydavateľskej scéne. Súčasťou festivalu bolo aj vyhodnotenie internetovej literárnej súťaže OPEN-NET zorganizovanej pre záujemcov o písanie – víťazi na záver predniesli svoje práce publiku.

Solothurnské literárne dni tohto roku nielenže dali v mestečku na Aare zaznieť autorským hlasom spisovateliek a spisovateľov od Južnej Ameriky po Nórsko a od Guadelupe po Alžírsko: vyznačovali sa aj rozmanitosťou foriem a literárnych možností, ukážkami od románovej tvorby až po lyriku a divadelné hry. A okrem toho, že podali autorom do ruky mikrofón, aby prezentovali svoje najnovšie texty, zároveň rozvírili debaty v diskusiách, čo nasledovali po čítačkách, ale aj v kuloárnych rozhovoroch, najmä o vznikaní, podmienkach, podpore a pôsobení literatúry na celom svete.