Literárne hádanky

Veršované hádanky Igora Hochela majú čoraz viac lúštiteľov. A čo je potešujúce, aj tentoraz všetci (okrem jediného omylu) odpovedali správne: I. Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži a II. Martin Kukučín: Neprebudený. Z hádankárov, ktorí nám poslali kupóny z KR č. 22 aj s odpoveďami, sme vyžrebovali Petra GIRA z Prešova a posielame mu román Emila a Ľuboša Svetoňovcov ...a predsa uhorský kráľ žije! a Jána MATOŠA z Michaloviec, tomu pribudne do knižnice Noc v Lisabone od E. M. Remarqua.

V dnešnej prvej literárnej hádanke sa ukrýva dielo slovenského autora a v druhej názov diela inonárodného tvorcu. Slovenský spisovateľ už, žiaľ, nie je medzi nami, nedávno sme si pripomenuli 70. výročie jeho narodenia. Vo svojej bohatej tvorbe vytvoril vlastný, neopakovateľný autorský rukopis a významnou mierou sa zapísal do dejín slovenskej prózy od 60. rokov minulého storočia po súčasnosť. V druhej hádanke je zasa zašifrovaný názov slávnej básnickej skladby predstaviteľa tzv. „prekliatych básnikov“. Meno tohto básnika je zaradené do učebníc literatúry po celom svete, pretože svojou tvorbou v 19. storočí skutočne ovplyvnil vývin modernej poézie prinajmenšom v Európe.

I.

dievčatko večné

hoci dospelé

po smrti matky brat si s ním nevie rady

aj keď rozprávky mu rozpráva

II.

Plavidlo, ktoré pilo alkohol,

na vlnách nemá chôdzu istú.

Búrkam však čelí silou ako vôl...

Hľadajte báseň symbolistu.

Vašou úlohou je uhádnuť názvy literárnych diel a mená (krstné aj priezviská) ich autorov a s hádankovými kupónmi ich zaslať do redakcie do 6. decembra. Ak sa v tejto chvíli niekomu ešte riešenia zdajú priťažké, môže si pomôcť nasledujúcimi indíciami.

V texte prvej hádanky nie je priamo zašifrovaný názov novely, ale odkazuje na jej tematicko-obsahový plán. Jej vylúštenie teda predpokladá, že poznáte jej obsah z vlastnej čitateľskej skúsenosti . O autorovi prezradíme, že pochádzal z okolia Modry a tento kraj sa do jeho prozaických diel často premieta. Mal hudobné vzdelanie, a tak sa v jeho poviedkach a románoch objavujú aj muzikantské motívy. Radí sa aj k našim významným tvorcom pre deti a mládež.

Vo veršoch druhej hádanky je názov básne – ktorú máme preloženú do slovenčiny, dokonca vo viacerých verziách – naznačený v podobe parafrázy (opisného vyjadrenia). Jej autor žil životom buriča, bohéma a cestovateľa, ktorý sa ani veľmi nestaral o publikovanie svojich textov, časť z nich sa stratila. Celé svoje, nie veľmi rozsiahle básnické dielo napísal v útlej mladosti. Tvoriť prestal, keď mal devätnásť rokov. 

Vymýšľa Igor Hochel

Na vaše správne odpovede aj s priloženými kupónmi čakáme do 6. decembra. Pre vyžrebovaných lúštiteľov tentoraz venovali knižné ceny vydavateľstvo SPN – Mladé letá Knihu kráľov od Vladimíra Segeša a kol. a vydavateľstvo Slovenský spisovateľ kultový román Jacka Kerouaca Na ceste.