Literárne hádanky

Táto rubrika má už svojich skalných čitateľov, ktorí prejavujú literárne vedomosti už pravidelne v neomylných odpovediach. Aj tentoraz na hádanky Igora Hochela z Knižnej revue č. 9 odpovedali všetci súťažiaci správne: Erich Maria Remarque Traja kamaráti a Ladislav Nádaši-Jégé Adam Šangala. Do romantického príbehu Meg Cabotovej Princezná oslavuje sa môže ponoriť Zita BARÁNEKOVÁ z Hnúšte, ktorej túto knihu venuje vydavateľstvo Ikar, a Tajomstvo Atlantídy od Herbie Brennana z vydavateľstva Remedium dostane za svoje vedomosti Daniel CÍCH z Bratislavy.

V prvej dnešnej literárnej hádanke po prvý raz upriamujeme vašu pozornosť na dielo, ktoré patri do detektívneho žánru. Je také preslávené (aj vďaka niekoľkým filmovým verziám) a notoricky známe, že uhádnuť ho môžu aj tí, ktorí ho nečítali, hoci hádanka odkazuje na jeden z jeho dôležitých motívov.  

V druhej hádanke je zašifrovaná jedna z najznámejších próz slovenskej medzivojnovej literatúry, ktorá na stredných školách patrila (alebo azda ešte aj patrí) do kategórie povinného čítania.

I.

Do prípadu patrí zviera,

ktoré rado vyje v močiari.

Od strachu nám srdce zviera,

detektív však opäť zažiari.

II.

Meno má podľa malého zrnka.

Život ho skúša naozaj kruto,

osud mu stále na nervy brnká.

Trápi sa veľmi, až nám je ľúto.

Hádanky sú podľa nás veľavravné, pre každý prípad však ku každej dodávame po jednej pomocnej indícii.  

Autor prvého diela patril k zakladajúcim tvorcom príslušného žánru a svojrázny detektív, ktorého stvoril je jednou z najznámejších literárnych postáv vôbec.

O prozaikovi, ktorý napísal knihu zašifrovanú v druhej hádanke, prezradíme, že po druhej svetovej vojne odišiel do exilu, osud ho zavial až do ďalekej Argentíny, kde aj zomrel.

Na riešenia oboch hádaniek, čiže mená autorov (krstné mená a priezviská) a názvy diel s kupónmi SPN – Mladé letá a Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov čakáme do 6. júna.

                                                                                                  Vymýšľa Igor Hochel