Literárne hádanky

Hádanky z predposledného vlaňajšieho čísla na našich čitateľov pôsobili dosť inšpiratívne. Takmer všetci dešifrovali z prvej hádanky autora Vladimíra Mináča a jeho prvý román Smrť chodí po horách. Malé zaváhania sa vyskytli pri riešení druhej hádanky. Nečudo, veď americký autor, príslušník bítnickej generácie Allen Ginsberg (1926 – 1997), ktorého meno a názov básnickej skladby Vytie ukrývala druhá hádanka, vstúpil do slovenského literárneho kontextu až roku 1991 vďaka vydavateľstvu Slovenský spisovateľ. Preklad Vytia Jána Buzássyho znovu vyšiel v tomto vydavateľstve roku 2005. Za správne odpovede posielame učebnicu pre samoukov s CD Po anglicky za tri týždne zo Slovenského pedagogického nakladateľstva – SPN Mariánovi BEBJAKOVI do Levíc a Nacizmus a vojna od R. Bessela z Vydavateľstva Slovart Kataríne TÓTHOVEJ do Veľkého Behu.

Veríme, že ani jedna dnešná literárna hádanka nebude pre čitateľov predstavovať väčší problém. V oboch sa ukrývajú prozaické diela. V prvej ide o knihu spisovateľky (zomrela v roku 2005), ktorá rozhodujúcou mierou od 60. rokov  20. storočia ovplyvňovala vývin slovenskej literatúry pre deti a mládež. Vo veršoch druhej sa ukrýva rozsahom neveľká, ale myšlienkovo bohatá a veľmi známa próza európskeho autora.

I.

súrodenec zvera

čo nevraví veľa

II.

Motor sa pokazil – lietadlo neletí,

pristálo s poruchou na piesku v púšti.

Prikvitlo chlápätko z maličkej planéty,

tajomstvá života pilot s ním lúšti. 

Ako pomôcku k prvej hádanke uvádzame, že ide o román pre čitateľov tínedžerskom veku, v ktorom autorka majstrovským spôsobom zobrazila vzťah mladšieho a staršieho súrodenca, ktorí svoje detstvo a dospievanie prežívajú v krásnom, ale aj drsnom prostredí uprostred hôr. Diela tejto našej prozaičky boli preložené do desiatok jazykov a ocenené viacerými významnými medzinárodnými literárnymi cenami. Jej čitateľky a čitatelia sa rátajú naozaj na státisíce.

K druhej hádanke pridávame informáciu, že tvorivé obdobie autora rozprávky pre dospelých, o ktorú v nej ide, sa datuje do obdobia medzi dvomi svetovými vojnami. Väčšina jeho kníh sa tematicky a motivicky viaže na profesiu pilota, ktorá mu napokon bola osudná. Počas druhej svetovej vojny lietal ako prieskumný pilot zo severnej Afriky nad Európu. Z jedného takého letu sa v roku 1944 nevrátil. Jeho stroj sa zrútil kdesi pri Korzike do mora a nikdy sa nenašiel. Po spisovateľovi však zostalo bohaté a nevšedné literárne dielo.

Riešenia oboch hádaniek, čiže mená autorov (krstné mená a priezviská) a názvy diel zašlite na adresu redakcie do februára.

                                                                                  Vymýšľa Igor Hochel