Literárny kvíz 

Jedným z najúspešnejších amerických románov druhej polovice 20. storočia je Let nad kukučím hniezdom Kena Keseyho. Prvý raz vyšiel roku 1962 a zakrátko sa stal bestsellerom v Amerike, kde si získal nielen priazeň čitateľov, ale aj kritiky. Vzápätí ho preložili do viacerých jazykov. K jeho celosvetovej popularite neskôr prispelo aj úspešné filmové spracovanie v réžii Miloša Formana a v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom. Keďže český režisér bol exilovým umelcom, film sa vo vtedajšom Československu nemohol premietať. Do maďarských kín sa však dostal, takže najväčší fanúšikovia Formanovej tvorby naň chodili do Budapešti. Našim čitateľom sa dielo vo vynikajúcom preklade Karola Dlouhého dostalo do rúk roku 1979 pod názvom Bol som dlho preč. V najnovšom vydaní bol názov upravený tak, aby korešpondoval s originálom – Let nad kukučím hniezdom. Tak je román známy všade vo svete. Jeho dej sa odohráva v psychiatrickej liečebni, do ktorej prichádza protagonista – nepohodlný asociál Randle McMurphy. Čoskoro rozvíri stojaté vody blázinca, v ktorom sú všetci – pacienti, personál i lekári – podriadení vôli Veľkej Sestry. Tá tu vládne železnou rukou. Hrdina s ňou zvádza nerovný boj, keďže ona má k dispozícii podstatne viac prostriedkov ako on. Predovšetkým sa mu však svojou nekonvenčnosťou a nekonformnosťou podarí dať ľuďom, žijúcim roky v izolácii, novú nádej a chuť do života. Prirodzene, dielo nie je iba príbehom z psychiatrickej liečebne, ale aj veľkou metaforou o potrebe vlastnej identity,  o túžbe po slobode, dôstojnosti a o večnom boji s neúprosnou mašinériou moci. Román má tragické zavŕšenie, keď sa z hlavného hrdinu po cielených liečebných procedúrach naordinovaných Veľkou Sestrou stáva iba biologická bytosť bez duše, vôle a vedomia. V jednej zo záverečných pasáží románu sa rozprávač pozerá na takto zdecimovaného McMurphyho a hodnotí situáciu, pričom sa usiluje vidieť ju jeho očami v čase, keď bol ešte plnohodnotným človekom:

Iba jedno som vedel naisto: nebol by pripustil, aby čosi podobné sedelo dvadsať či tridsať rokov v dennej izbe s jeho menom na štítku, aby to Veľká Sestra mohla používať ako názornú ukážku toho, čo sa môže človeku prihodiť, keď sa vzoprie systému. Tým som si bol celkom istý.

A tu je už dnešná otázka pre čitateľov: Kto je rozprávačom v tomto skvelom románe? Ponúkame tri možnosti, z ktorých iba jedna je správna:

A)    jeden z černošských ošetrovateľov psychiatrickej liečebne

B)     rezignovaný pacient Billy Bibbit

C)    postava, ktorú všetci volajú náčelník Bromden.   

Svoje odpovede posielajte na adresu redakcie do 10. októbra 2007, nezabudnite k nim priložiť kupóny vydavateľstva Fragment. Za správnu odpoveď odmeníme dvoch súťažiacich.

                                                                                        Vymýšľa Igor Hochel