Literárny kvíz

Rudolf Sloboda (1938 – 1995) debutoval roku 1965 psychologickým románom Narcis. Jeho dejová zložka je minimalizovaná a do popredia sa dostávajú reflexia, fantazijné predstavy a sebaspytovanie protagonistu Urbana Chromého. Autor potom za tridsať rokov napísal popri poviedkových knihách celý rad románov. K tým najúspešnejším patrí aj Stratený raj z roku 1983. Jeho dej je situovaný do prostredia protialkoholickej liečebne. Hlavný hrdina Jano Biely sem dobrovoľne prichádza, aby sa vyliečil z alkoholizmu, pretože pred päťdesiatkou sa mu zunoval staromládenecký život. Zaľúbil sa a chce uzavrieť manželstvo. Sloboda s dôvernou znalosťou prostredia a problematiky, ale i s jemu vlastnou ľahkou iróniou opisuje zložité vzťahy medzi pacientmi, lekármi a ostatným personálom, ako aj vyrovnávanie sa protagonistu s pocitom poníženia a s obmedzenou slobodou. Súčasťou liečebnej procedúry je aj skupinová psychoterapia.

Do miestnosti prúdil jarný vzduch a svetlo. Jano vystrčil hlavu z okna a na chvíľu celkom zabudol, kde je, aj čo je, ba aj aké je ročné obdobie. Park bol pestrý, bol to zmiešaný les, a preto nebolo jednoznačne všetko jarné.  

Keď obrátil hlavu do miestnosti, musel sa akoby prebrať. Desať pacientov sedelo v kruhu a vošiel muž v bielom plášti; ten, ktorého mnohí videli v spoločnosti Saba; to Sabo pod pláštikom organizovania nadával mimo poradia na svoju ženu.

Doktor psychológ Pavol ... si sadol na voľnú stoličku a zavolal Jana, aby si našiel miesto v kruhu. Usádzanie trvalo niekoľko minút, všetci sa museli pohýbať. Pacienti si mysleli, že Jana Bieleho psychológ vyhodí – ale vysvitlo, že patrí sem, a preto musel dostať svoje miesto.

V úryvku sme priezvisko psychológa nahradili tromi bodkami. Naša dnešná kvízová otázka znie: Ako sa volá psychológ z knihy Rudolfa Slobodu Stratený raj? Ponúkame tri možnosti:

A)    Freud,

B)     Jung,

C)    Kafka.

Vymýšľa Igor Hochel

Na vaše odpovede čakáme do 13. februára, nezabudnite k nim priložiť kupóny vydavateľstiev Slovenské pedagogické nakladateľstvo – ML a Ikar, ktoré venujú knižky výhercom.

Správna odpoveď na otázku z literárneho kvízu v prvom tohtoročnom čísle KR – Aké tajomstvo ukrýval Kracsenics z prózy Pavla Vilikovského Silberputzen vo svojej školskej aktovke? – bola pod písmenom B. Za správne odpovede posielame knižnú odmenu Ivanovi IŠTVÁNFFYMU do Bratislavy a Marcele FILLOVEJ do Záhorskej Bystrice.