Literárny kvíz

Apokryf pochádza z gréčtiny, pôvodne sa ním označovali texty Starého a Nového zákona, ktoré cirkev neuznala za pravé. Nekanonizovala ich, preto sa ani nestali súčasťou Biblie a mali zostať utajené. Napriek tomu sa niektoré z nich začali šíriť a stali sa obľúbeným ľudovým čítaním. Neskôr sa v literatúre rovnakým slovom začali označovať útvary, ktoré vysvetľujú priebeh historickej, politickej či spoločenskej udalosti alebo úlohu známych osobností v dejinách inak než v kultúrno-historickej pamäti národa. Známym autorom apokryfov bol Karel Čapek (Kniha apokryfov), na Slovensku napríklad Peter Karvaš (1920 – 1999). V roku 1997 mu vyšla kniha poviedok Tajomstvo sfingy s podtitulom Sedem apokryfov.  Tu je úryvok z poslednej z nich, ktorá dala názov celému dielu:

»„Stretol som istého Dionisia Salothakisa. Napísal akúsi dejepisnú učebnicu. Je pôvodom Grék.“

„Došlo mi, že nie Normanďan. A ďalej?“

„Keď sme sa pustili do reči a spomenul som mu Sfingu, vystríhal ma. Veľmi nástojčivo.“

„Pred čím?“

„Porozprával mi, že Sfinx má vo zvyku položiť každému, kto ju navštívi, hádanku, ktorú ju, údajne, naučili Múzy.“

„No konečne niečo tajomné! Akú hádanku?“

„Takúto: Má to hlas, ráno to má štyri nohy, na obed dve a večer tri...“«

Zápletka sa krúti okolo Sfingy, ktorá je súčasťou jedného z divov sveta, pyramíd pri Gíze. Naša kvízová otázka znie: Ktorú historickú osobnosť Peter Karvaš apokryfne stvárnil v poviedke Tajomstvo sfingy?

Pre tých, ktorí knižku nášho významného dramatika a prozaika nečítali a nebudú sa k nej môcť rýchlo dostať, ponúkame možnosť voľby. Bol to:

A) Starorímsky vládca Marcus Antonius, ktorý spravoval východnú časť ríše a bol manželom egyptskej kráľovnej Kleopatry.

B) Napoleon Bonaparte, ktorý ako vrchný veliteľ francúzskej armády uskutočnil veľkú, no neúspešnú  vojenskú výpravu do Egypta, aby prekazil záujmy Britov. 

C) Grécky historik Hérodotos, ktorý vo svojich prácach písal o egyptských pyramídach  uvažoval aj o spôsobe ich výstavby.  

                                                                                    Vymýšľa Igor Hochel  

Na vaše odpovede s priloženými kupónmi Vydavateľstva Slovart a Mladé letá, ktoré venujú knižky súťažiacim, čakáme do 9. apríla. Ak ste na kvízovú otázku z Knižnej revue č. 5 (Aký koniec dal poviedke Ostatný raz zo zbierky Kamarát Jašek Dobroslav Chrobák?) odpovedali, že chlapi sa pomýlili v diagnóze, starý otec iba omdlel, a keď sa ráno prebudia, objavia ho na lúke, ako sa oháňa kosou, alebo ste napísali len písmeno B, tak sme vás zaradili do žrebovania. Za správne dokončenie poviedky posielame knižné odmeny z vydavateľstiev Arkus a Mladé letá Jánovi BRUNOVI do Michaloviec a Alžbete KALAMÁROVEJ do Zvolena.

 

Správna odpoveď: B) Napoleon Bonaparte