Londýnsky medzinárodný knižný veľtrh

Londýnsky medzinárodný knižný veľtrh je jedným z najvýznamnejších a najnavštevovanejších kontraktačných knižných veľtrhov. Minulý rok sa na ňom prezentovalo viac než 1500 vydavateľov a vystavovateľov pôsobiacich vo sfére produktov a služieb súvisiacich s vydávaním kníh a navštívilo ho takmer 13000 ľudí zo 100 krajín.
           Tento rok bude v termíne od 17. do 19. marca 2002 prebiehať už 32. ročník.
           Svoje zastúpenie na Londýnskom knižnom veľtrhu bude mať v rámci organizovania účasti slovenských knižných subjektov prostredníctvom Literárneho informačného centra už po šiesty krát aj Slovensko. V rámci spoločného stánku sa teda v silnej konkurencii budú prezentovať aj slovenskí vydavatelia. Bude ich 26 a v expozícií s výstavnou plochou 8 m2 nájdeme vyše 200 knižných titulov.
           Stánok bude tak ako po minulé roky umiestnený v priestoroch National Hall vo výstavnom centre Olympia Kensington.
           V priestoroch nášho stánku organizuje svoju prezentačnú akciu vydavateľstvo Slovart Publishing a pre poslucháčov slovakistiky na katedre Slovanských štúdii Londýnskej univerzity zasa Literárne informačné centrum pripravuje besedu o súčasnej slovenskej literatúre a možnostiach jej prekladu a vydávania vo Veľkej Británii. Výsledkom doterajšej spolupráce LIC a prof. R. Pynsenta z Londýnskej univerzity je príprava anglického vydania knihy Jána Johanidesa Trestajúci zločin v londýnskom vydavateľstve The Havrill Press, ako aj vydanie knižného debutu Jaroslava Rumpliho vo vydavateľstve Mount Eagle/Brandon v Írskej republike.

 

Miroslava Bilačičová