Maciej Jakubowiak na Vyšehradskom literárnom štipendiu

Počas roku 2022 Literárne informačné centrum tradične privíta ôsmich rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná štvorica len pred pár dňami pricestovala do Bratislavy a bude tu pôsobiť do 12. júna. Tohtoročných jarných štipendistov a štipendistky z krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sú aktívne činní na domácej literárnej scéne, budete mať možnosť osobne spoznať počas blížiaceho sa 9. ročníka knižného festivalu BRaK, kde vystúpia v rámci spoločnej diskusie s názvom Migrujúca literatúra v stredoeurópskom priestore. Máme radosť, že Vám ich predtým môžeme bližšie predstaviť. 

Prvým tohtoročným rezidentom z Poľska je esejista, literárny kritik a redaktor kultúrneho časopisu Dwutygodnik.com Maciej Jakubowiak. Maciej sa narodil v roku 1987 v poľskom meste Żory. Napísal dve knihy Nieuchronny plagiat (Nevyhnutné plagiátorstvo, 2017) a Ostatni ludzie. Wymyślanie końca świata (Poslední ľudia. Vymýšľanie konca sveta, 2021) a viac než 170 esejistických textov, recenzií a rozhovorov, ktoré publikuje v poľských časopisoch Dwutygodnik, Tygodnik Powszechny, Miesięcznik Znak, Polityka a i. 

Maciejovu tvorbu charakterizuje najmä záujem o súčasnú kultúru, literatúru, médiá a sociálnu problematiku. Na Jagelovskej univerzite v Krakove obhájil doktorát v oblasti literárnych vied. Je členom poroty Varšavskej literárnej ceny. Žije v Krakove so svojou manželkou a dcérou. Má dvoch psov a je hrdý vegán. 

Maciej je v Bratislave po prvý raz. Pracuje tu na svojej ďalšej knihe s názvom „Hanka“, do ktorej čerpá námety z vlastnej rodinnej histórie, rozvíja motív sociálnej mobility, pričom prepája esejistický štýl s memoármi, spoločenskou analýzou a fikciou. Okrem vlastnej tvorby sa počas rezidenčného pobytu plánuje venovať nadväzovaniu nových medzinárodných spoluprác a získavaniu podnetov a kontaktov pre časopis Dwutygodnim.com a vydavateľstvo Czarne. 

 

Foto: Jessica Nadziejko