Maďarsko na Bibliotéke

Čestným hosťom knižného veľtrhu Bibliotéka 2019 bude Maďarsko a jeho literatúra. Organizačne účasť a program zabezpečuje Maďarský inštitút v Bratislave a návštevníci veľtrhu sa majú na čo tešiť.

Maďarský inštitút v Bratislave venuje pozornosť každému umeleckému žánru, čoho dôkazom je aj festival Viac ako sused, ktorý je najväčším každoročným maďarským kultúrnym podujatím v Bratislave. Tento rok sa o niečo viac venoval literatúre, besedy s maďarskými autormi a autorkami sa napríklad konali na pódiu mobilnej knižnice Panta Rhei na Hviezdoslavovom námestí. Bibliotéka však bude vrcholom aktivít inštitútu. Záštitu nad účasťou prevzalo Ministerstvo vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Maďarska a hoci má maďarská literatúra malý trh a izolované postavenie, stále je to jeden z najsilnejších medzinárodných „exportných“ kultúrnych artiklov. Na Slovensku je to aj vďaka výborným prekladateľom a prekladateľkám: Renate Deákovej, Karolovi Wlachovskému, Gabriele Magovej a ďalším.

Kultúrna reciprocita

Hosťovanie Maďarska je vlastne recipročné. V roku 2016 bolo Slovensko a jeho literatúra čestným hosťom na Medzinárodnom knižnom festivale v Budapešti a pri tej príležitosti vyšlo v maďarčine (aj s podporou Literárneho informačného centra) množstvo kníh najlepších slovenských autorov. Teraz to bude naopak: v slovenčine vyjde vyše dvadsať maďarských autorov reprezentujúcich rôzne žánre – od románov a literatúry pre deti, cez antológie poézie, prózy a drámy. Je to časovo náročný výkon, na ktorom sa pracuje už dva roky a jej cieľom je ukázať príťažlivú tvár nielen maďarskej literatúry, ale aj kultúry ako celku.

Atraktívny program

Nielen na Bibliotéke, ale aj v centre Bratislavy bude prebiehať množstvo kultúrnych programov. Za štyri dni to bude celkovo 18 podujatí. Dizajn stánku bude dielom vynikajúceho maďarského ilustrátora Lászlóa Herbszta a z programu, ktorý bude priamo v Inchebe, treba spomenúť napríklad besedu so spisovateľom Györgyim Dragománom a jeho manželkou Annou T. Szabóovou. Dragomán je v súčasnosti veľkou literárnou hviezdou, jeho román Biely kráľ sa stal medzinárodným bestsellerom, vydali ho v 28 jazykoch. Ďalším významným hosťom bude Gábor Zoltán, autor románu Orgia, ktorý vychádza aj v slovenčine. Ide o strhujúce dielo, odohrávajúce sa koncom 2. svetovej vojny v Budapešti.

Mimo Incheby prebehne večer maďarskej poézie v Klube pod lampou, v kine Lumiére premietnu najúspešnejšie maďarské filmy a na záverečnej párty v klube MMC vystúpi formácia Rájátszás, ktorá sa teší v Maďarsku obrovskej popularite.