MADRID - LIBER 2003

V dňoch 1. - 4. októbra 2003 sa na výstavisku IFEMA v Madride konal medzinárodný knižný veľtrh LIBER 2003, ktorý je najvýznamnejším veľtrhom v španielsky hovoriacich krajinách. Hoci to bol už jeho 21. ročník, Slovensko sa ho zúčastnilo len po prvý raz. Tento rok patrili medzi čestných hostí krajiny pripravujúce sa na vstup do Európskej únie (Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Litva, Estónsko, Cyprus a Malta). Celkovo vystavovalo na veľtrhu vyše 500 vystavovateľov z 20 krajín.           

           Veľtrh bol slávnostne otvorený 30.septembra. Inaugurácie sa zúčastnil aj poľský minister kultúry Waldemar Dąbrowski. Zástupkyňa španielskeho ministerstva kultúry a školstva zhodnotila projekt zameraný na podporu čítania, ktorý v Španielsku dosiahol veľmi dobré výsledky (najmä modernizáciou starých a vybudovaním nových verejných knižníc). Slogan tohtoročného veľtrhu bol LIBRO - LIBRE - LIBER.
           Slovenská expozícia predstavila vyše 300 titulov od 20 vydavateľov. Najväčší záujem bol o didaktickú literatúru (najmä slovníky a jazykové učebnice) a taktiež detskú literatúru. V tejto oblasti sa podarilo nadviazať aj nové kontakty. Petríkova publikácia o slovenskej súčasnej literatúre v celkom novej španielskej verzii (Literatura Eslovaca Contemporánea) zaznamenala veľký úspech. Slovenský knižný stánok navštívil aj veľvyslanec SR v Madride Ján Voderadský.
           Prezentáciu slovenskej knižnej kultúry dopĺňal sprievodný program, ktorý zabezpečilo Literárne informačné centrum v spolupráci s veľvyslanectvom SR v Madride. Hneď prvý deň veľtrhu sa v priestoroch Fundación Carlos de Amberes uskutočnil klavírny recitál mladého talentovaného interpreta Ladislava Fančoviča, na ktorom sa zároveň po prvý raz predstavili aj traja slovenskí autori Michal Hvorecký, Pavol Rankov a Roman Brat. Druhý deň sa v Círculo de Bellas Artes konalo stretnutie autorov kandidátskych krajín,  kde sa viedla diskusia o prínose ich literatúry do literatúry krajín EÚ. Okrem troch slovenských autorov sa tu predstavili aj Janusz Glowacki a Manuela Gretkowska z Poľska, László Krasznahorkai a Attila Bartis z Maďarska a Uldis Berzins z Litvy. Predposledný deň veľtrhu sa prezentovalo vydavateľstvo DAJAMA s videoprojekciou Krásy Slovenska. Naši autori zavítali aj na akademickú pôdu (Universidad Complutense), kde sa stretli so študentami slovenského jazyka.
           Napriek tomu, že sa Slovensko zúčastnilo veľtrhu LIBER po prvý raz, môžeme jeho účasť hodnotiť pozitívne. Dúfajme, že sa náš národný stánok objaví aj na LIBER 2004 v Barcelone.