Artforum má už koľko pobočiek? Počítajme spolu. Od západu na východ naprieč našou krajinou nájdeme dobré knihy v Bratislave, Pezinku, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove aj v Košiciach. Úplne najčerstvejšie, siedme kníhkupectvo siete Artfora, fungujúce len vyše dvoch mesiacov, sa nachádza v Nových Zámkoch. Má výbornú polohu. Nájdete ho tam, kde to najviac pulzuje. V samotnom srdci mesta, ktorého centrum obkolesujú bývalé hradby šesťuholníkového tvaru.
 
To rátanie je tak trochu zavádzajúce. Nechcem upriamovať pozornosť na kvantitu, ale na to, čo sa za týmito počtami skrýva. Artforácke kníhkupectvá a ich spolupracovníci sú pospájaní spoločnými hodnotami, ktorými sú priťahovaní aj ich čitatelia, a tie potom šíria smerom von – do širšieho spoločenstva. Artforum je tvorené príbehmi jednotlivcov, ktoré prežívajú ako jeden spoločný. Súčasťou je už aj Juraj Lang, spolumajiteľ novozámockej pobočky: „Máme radi vzdelaných, kultúrnych, dobrých ľudí, ktorí radi čítajú, sú vnútorne slobodní a ctia si slobodu druhého, ľudí tolerantných. Pokiaľ nám to možnosti dovolia, radi budeme spolupracovať s každým, kto tieto hodnoty zdieľa.“
 
Kníhkupectvo s kaviarňou
Knihy, káva... a to liečivé ticho! Spojenie, ktoré vyhľadávame čoraz viac. Vo väčších mestách je samozrejmosťou, aj keď o tom skutočnom tichu by sa dalo polemizovať. Ešte donedávna by ste také niečo v Nových Zámkoch hľadali márne. Sú tu dve pobočky Panta Rhei, no ani jedna neponúka toto ideálne spojenie: „Tí, čo už u nás boli, sa k nám radi vracajú. Opakovane hovoria: vy tu máte taký kľud, takú pohodu, je tu tak dobre,“ spomína Lang. Priestor omamne vonia knihami a kávou, je neveľký, ale členitý, dá sa tu celkom fajn stratiť, schúliť do kúta a zahĺbiť sa do písmeniek. To je aj jeho pravým zmyslom, aby tu človek našiel „pokoj v duši, na chvíľu si sadol a venoval polhodinku len sebe bez toho, aby v kabáte listoval narýchlo niečo farebné“.
 
Dvaja – aj keď nie na jednom mieste
Svoje uvažovanie i odpovede na moje otázky Juraj Lang formuloval vždy v množnom čísle. Aspoň takto bola s nami prítomná jeho manželka Diana Langová, s ktorou Artforum založil. Momentálne je skôr tieňovou spoločníčkou, pretože očakávajú dvojnásobný prírastok do rodiny. V kníhkupectve zvláda všetko úplne sám. Objednáva, naskladňuje, stará sa o virtuálnych i „kamenných“ čitateľov – prispieva na Facebook, rád diskutuje so zákazníkmi. Porozprávať sa s druhým človekom o knihe je preňho v prvom rade bytostnou potrebou, a až následne obchodným aktom: „Sú to veľmi príjemné rozhovory, pretože tí ľudia sa s vami podelia o pocit, ktorý nosia v sebe čerstvo po prečítaní knihy, ktorú si tu trebárs pred dvoma týždňami kúpili. Aj to je súčasť artforáckeho dobrodružstva myslenia. Osobný prístup aj možnosť poradiť je doménou Artfora. Pretože v žiadnom Artfore nepracujú podávači, ale fundovaní predavači – kníhkupci a poradcovia. A to je veľký rozdiel. A o to sa snažíme aj my. Nemáme ambíciu prečítať všetky knihy a nie sme ani elitárski. Chceme len ponúkať dobré a kvalitné knihy a kávu v príjemnom prostredí.“ Značka Artforum, a najmä ľudia, ktorí ju napĺňajú, im veľmi pomáha svojimi 25-ročnými skúsenosťami, a tiež poskytovaním rôznych zaujímavých benefitov, ktoré ďalej prenášajú na svojich zákazníkov.
 
Od ekonómie ku kultúre
Juraj Lang je človek, ktorý roky pôsobil v bankovom sektore. S manželkou, tiež pôvodne ekonómkou, napísali knižku o ekonomickom myslení s názvom Finančná gramotnosť pre stredné školy. Kniha vyšla v ich vydavateľstve Finecom. V týchto dňoch vychádza aj rozšírené vydanie knihy Zbavení práva – majetku – života, ktorú napísal otec Juraja Langa, historik Tomáš Lang. Zachytáva osudy Židov na južnom Slovensku v rokoch 1938 – 1947. Pôvodne vyšla v roku 2016, no autor neprestal bádať a do druhého vydania vložil ďalšie texty i fotografie. V tom istom roku vydali aj knihu Tomáša Radila Najmladší dospelý – skutočný príbeh o 13-ročnom židovskom chlapcovi deportovanom do tábora Auschwitz-Birkenau, kde ho oddelili od jeho rodiny a on musel bojovať o prežitie. Koncom roka 2016 usporiadali stretnutie s autorom v knižnici jeho rodného mesta – Štúrova. Podľa slov Juraja Langa sa v Nových Zámkoch a okolí nájde pomerne široká komunita vnímavých ľudí, ktorí sa zaujímajú o dejiny. Žije tu skoro celý život a má dobré vzťahy nielen s kultúrnymi inštitúciami (Knižnica Antona Bernoláka, Galéria umenia Ernesta Zmetáka a ďalšie nezávislé spolky a občianske združenia), ale aj s vedením mesta. Napokon, primátor Nových Zámkov je tiež človek kultúry – operný spevák Otokar Klein.
 
Balla, Šimečka a zakladateľ Artfora
Prvým literárnym podujatím v novom priestore Artfora bola diskusia s Martinom M. Šimečkom o jeho knihe Medzi Slovákmi (N Press), ktorá sa po pár dňoch po vyjdení koncom minulého roka vypredala a v novom roku bola dostupná už v druhom vydaní. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, do útleho priestoru sa zmestilo približne štyridsať ľudí, v ponuke bolo tridsaťštyri miest na sedenie. Moderovať a viesť diskusiu považoval Juraj Lang za milú povinnosť. Šimečkovho Džina čítal dvakrát – v prvom vydaní začiatkom 90. rokov a v reedícii pred dvoma rokmi. O podujatí informoval na Facebooku a oslovil aj svojich klubových zákazníkov, čo je jeden z benefitov spolupráce s Artforom. „Milan Šimečka je skvelý človek, intelektuál a tiež výborný rozprávač. Ľudia prišli a cítili sa dobre a my sme veľmi radi, pretože takto naša práca dáva zmysel,“ teší sa Lang z úspešného podujatia. Aj na otvorení kníhkupectva sa stretlo okolo päťdesiat priaznivcov dobrých kníh, a, samozrejme, nesmeli chýbať ani zakladatelia bratislavského Artfora Vladimír Michal s manželkou. Súčasťou podujatia bola aj autogramiáda spisovateľa Ballu.
 
Mladí čitatelia
Juraj Lang si nevedie štatistiky, ale intenzívne vníma každý deň strávený medzi knihami a knihomoľmi, ktorých tento priestor láka. Dokáže vycítiť, či ľudia, ktorí sem zavítali, prišli len náhodou, zo zvedavosti, alebo ich sem privábila „vôňa kníh“. Na to, aby vedel aj poradiť, sa zodpovedne pripravuje: „Keď chcem dať relevantnú radu človeku, ktorý sa na knihu pýta, tak aspoň recenzie sa snažím mať prečítané. Najviac času nám zaberie výber kníh – vychádza ich ohromné množstvo. Z vydavateľstva Artforum máme úplne všetky, tam máte zaručenú kvalitu. Z ostatných vydavateľstiev sa snažíme vyberať tie, ktoré sa nám páčia a myslíme si, že by sa mohli páčiť aj našim zákazníkom.“

Dobrou správou je, že kníhkupectvo navštevujú aj mladí ľudia – stredoškoláci i vysokoškoláci –, ktorí podľa štatistík venujú čítaniu len minimum času. Juraj Lang by to však nerád zovšeobecňoval, ku každému človeku pristupuje individuálne: „Nedá sa paušálne povedať, že je to iná generácia, ako sme boli my. Nedajbože, že je to horšia generácia, ako sme boli my. Nie je to pravda. V každej generácii sú šikovní, dobrí a múdri ľudia. No rovnako sa nájdu aj hlúpi, zlí a nevedomí. Na veku nezáleží. Ak sa dieťaťu nevenujeme, neposkytneme mu pozitívny príklad a nedáme možnosť čítania a vzdelávania, z hlúpeho mladého vyrastie len hlúpy dospelý.“
 
Nemá čas na zbytočnosti
Tak ako v iných profesiách, aj v knižnej kultúre trpia vášniví čitatelia, spisovatelia, prekladatelia a ďalší deformáciou čítania. Znova je to individuálne, ale mnohí sa dopracovali k takzvanému skenovaniu kníh, čo je úplne iný typ neurostimulácie mozgu, pri ktorom nevzniká hlboký vnútorný proces, ale čítanie prebieha iba po kľúčových slovách. Juraj Lang s tým však problém nemá: „Keď si doma vezmeme knihu, tak proste čítame, to musí byť relax, to musí byť radosť. Keď si knihu vyberiem, tak sa ju snažím vychutnať. A keď zistím, že ma do niečoho núti, že je to ťažkopádne a že to nie je moja šálka kávy, tak ju odložím a idem čítať ďalšiu. Nestáva sa mi to často, ale človek nemá toľko času, aby robil zbytočné veci. Teraz dočítavam najnovšiu skvelú knihu Ľuby Lesnej Tisícročná žena. Mám rád tiež reportážnu literatúru. Nedávno som dočítal Martina Pollacka Smrť v bunkri.“
 
Vítaný je každý
Ak raz budete v Nových Zámkoch kráčať po Komárňanskej ulici, nezabudnite sa zastaviť, Juraj Lang s vami rád prehodí pár slov. To, akými knihami sa zapĺňajú police novozámockého Artfora, môžete sledovať aj na Facebooku, otázky a požiadavky smerovať na adresu novezamky@artforum.sk alebo 0948 489 674. V tomto úžasnom kníhkupectve sa určite nájde každý, kto sympatizuje s jeho posolstvom. Ale Steelovú tu nehľadajte :-)
 
Beáta Beláková