Maratón čítania z kníh ukrajinských autorov a autoriek

Literárne informačné centrum organizuje podujatie PoČÍTAME s Ukrajinou na vyjadrenie spolupatričnosti obyvateľom Ukrajiny.

Literárne informačné centrum v spolupráci s Novou Cvernovkou pripravilo na tento víkend podujatie s názvom PoČÍTAME s Ukrajinou, ktorým chce prejaviť podporu vojnou skúšanej krajine a vzdať hold jej literatúre. Na jednom mieste sa stretne vyše dvadsať slovenských spisovateľov a spisovateliek, ktorí budú čítať ukážky z prozaických a básnických diel svojich ukrajinských kolegov. Čitateľský maratón potrvá niekoľko hodín a podporovatelia myšlienky podujatia a fanúšikovia literatúry si ho budú môcť po víkende (premiéra sa bude konať 7.3. o 16:00) pozrieť na facebookových stránkach Literárneho informačného centra a partnerov podujatia: občianskeho združenia Větrné mlýny, Denníka N aj Novej Cvernovky. Záznam z podujatia odvysiela aj Rádio Devín.

Zaznejú úryvky z diel ukrajinských bardov Hryhorija Skorovodu, Ivana Franka, alebo Tarasa Ševčenka, z kníh, ktoré u nás vyšli (Serhij Žadan, Jurij Andruchovyč, Oksana Zabužko,Taras Prochasko), alebo z čerstvých prekladov najnovšej generácie (Sofia Andruchovyč, Natalka Sňadanko, Grigoryj Semenčuk, Lyuba Yakymčuk, Jurko Izdryk, Ilya Kaminsky, Saško Brama, Ľubko Dereš, Mariana Savka, Ostap Slyvynskyj, Dzvinka Matijaš a ďalší).

„Vyrastal som vo svete, v ktorom boli slová mier, solidarita a priateľstvo medzi národmi vybývané ako autobusová zastávka na konečnej. Potrebujeme im v našom slovníku vrátiť pôvodný obsah a nájsť aktuálne miesto. Poďme ich hľadať v literatúre národa, ktorý tomu učí celý svet za tú najvyššiu cenu, za cenu života v slobode,” vysvetľuje zmysel podujatia jeden z jeho z iniciátorov spisovateľ Silvester Lavrík. Účasť na podujatí o.i. prisľúbili Ľubomír Feldek a Oľga Feldeková, Barbora Hrínová, Pavol Rankov, Daniela Kapitáňová, Alena Sabuchová, Mirka Ábelová či Daniel Hevier. Všetci vystupujúci sa podujatia zúčastnia bez nároku na honorár.