Mary Poppinsovú za polročné vysvedčenie

Svojrázna, avšak neodolateľná a najmä neobyčajná, taká je vychovávateľka Mary Poppinsová. Deti Jane a Michael majú to šťastie, že im východný vietor doslova privial túto čarovnú osôbku a zmenil tak ich jednotvárny, „obyčajný“ život na rad zvláštnych dobrodružstiev. Mary Poppinsová nie je čarodejnica alebo, nedajbože, ježibaba, nečaruje s kúzelnou paličkou, ani nezaklína ľudí, ale sama je čarovná a vďaka nej je aj okolitý svet čarovný. Jej priateľ Bert vie napríklad maľovať obrazy, do ktorých sa dá vojsť, jej strýko Parochňa sa dokáže vznášať vo vzduchu a priateľka pani Corryová so svojimi obrými dcérami pečie koláčiky - ďumbierovníky, na ktorých sú pravé hviezdy. Mary rozumie aj reči zvierat, dokáže tak pomôcť psovi Andrewovi, ktorého pani majiteľka priveľmi rozmaznáva, a pomocou zázračného kompasu Jane a Michaela zoberie na výlet okolo sveta. S Mary Poppinsovou je každý deň dobrodružstvo.

Má však aj obyčajné ľudské vlastnosti, je tvrdohlavá, urážlivá, márnotratná, miluje pohľad na svoj obraz v zrkadle a jednostaj obdivuje svoje klobúky a rukavičky. Vždy však v nej y zvíťazí dobrá stránka, dá sa obmäkčiť, vie sa podeliť dokonca aj o svoje najlepšie kožušinové rukavičky, a hoci jej výchovné metódy sú niekedy prísnejšie, presvedčíme sa, že má srdce „na pravom mieste“.

A aj keď Mary Poppinsovú odnesie západný vietor, pretože ju už netrpezlivo čakajú ďalšie deti, v detských srdciach zostáva navždy. Táto knižka z vydavateľstva SPN-Mladé letá bude určite krásnou odmenou za polročné vysvedčenie.

-mgb-