Mať šestnásť ročníkov festivalu

Žilinský literárny festival sa konal od štvrtku 19.septembra a priniesol zaujímavý program pre deti aj dospelých. 

Na samom začiatku festivalu stálo na pódiu v Novej synagóge okrem stoličiek a stolov aj neznáme teleso zakryté látkou, ktoré odhalili prví diskutujúci - Martin Pollack a Martin Šulík. Ukrýval sa tam stojan so zarámovaným plagátom k 16. ročníku Žilinského literírneho festivalu. Toto podujadie s dlhoročnou tradíciou si za svoju tohoročnú tému vzalo sloveso MAŤ a jeho rôzne obmeny a kombinácie. K dvom Martinom sa pridali aj Michal Ditte a moderátor diskusie Jozef Tancer. Ich spoločnou témou boli knihy Martina Pollacka Smrť v bunkri a Americký cisár - prvou sa inšpiroval Šulík pri tvorbe filmu Tlmočník, druhou zase Michal Ditte pri tvorbe rovnomennej inscenásie Americký cisár pre Divadlo Pôtoň, ktorú si mohli diváci pozrieť priamo po diskusii.

Piatok dopoludnia patril študentom. Konalo sa vyhlásenie výsledkov ceny Absynt či prekladateľská diskusia. Popoludnie pokračovalo workshopom tvorby haiku a drabble, ktoré som viedla ja a myslím si, že bolo zaujímavým ozvláštnením pre návštevníkov festivalu. Marta Součková potom diskutovala s Petrou Nagyovou a Vandou Rozenbergovou o špecifikách ženského písania či o ich prístupe k zobrazovaní rodinných vzťahov. Nasledovali diskusie s titulmi NeklaMAŤ! či MAŤ alebo byť a návštevníci si mohli počas nich vypočuť napríklad Andreja Bána, Zuzanu Petkovú či Miroslava Marcelliho. O 20:00 nasledoval populárny formát Slam poetry, ktorého sa zúpčastnili aj dvaja miestni slammeri Martin Jochym a Mara, ktorá pochádza z Kysúc a nie z Oravy, ako bolo uvedené v programe a počas večera sa to niekoľkokrát zopakovalo. 

V sobotu sa v Novej Synagóge konal Malý knižný trh. Približne dvadsať vydaváteľo a iných predajcov počas neho ponúkalo knihy, časopisy, tričká a iný tovar návštevníkom festivalu. Konali sa aj workshopy s poľským autorom kníh pre deti Piotrom Sochom či s autormi komiksu Zlatý Zub Soňou Balážovou a Dávidom Marcinom. Aj Literárne informačné centrum malo svoj stolík, kde dávalo zadarmo rôzne reklamné predmety či čísla Knižnej revue a Slniečka, zároveň sme ponúkali naše tituly so špeciálnymi festivalovými zľavami a atmosféra Malého knižného trhu bola veľmi príjemná, návštevníci sa zaujímali o tituly a tento deň nám ubehol veľmi rýchlo. Mala som aj čas odbehnúť pozrieť si časti diskusií a prezentácií, či už s Michalom Hvoreckým o jeho novej knihe Tahiti: Utópia, zábavné predstavenie tvorby Braňa Jobusa alebo diskusiu s Vojtěchom Matochom, tvorcom komiksu Prašina. O svojich debutoch sa zhovárali aj autori Samo Marec, Michal Belej, Šimon Ondruš, Ondrej Sokol a Milo Janáč. Posledný menovaný sa zúčastnil aj diskusie o Anasoft litere, pretože kniha Milo nemilo získala cenu čitateľov. Pripojil sa k nemu Maroš Volovár, vydavateľ víťazného titulu Jedenie od Ivana Medešiho. Večer nasledovali básnické performance Ivony Pekárkovej, Vlada Šimeka a Vlada Jančeka či koncert zoskupenia Modré hory a prezentácia knihy Futbal: pravdivá história

V sídle nadácie Polis na Mariánskom námestí sa tiež konali besedy, zamerané na spoločenskú situáciu, históriu, ale aj literatúru či filozofiu. Ďalšími sprievodnými podujatiami boli napríklad premietanie filmu Pasažéři, výlet autobusom po žilinských pamiatkach, pouličná výstava či výstavy priamo v Novej synagóge. Viac informácií o festivale i jeho predchádzajúcich ročníkoch nájdete aj na oficiálnej webovej stránke či na Facebooku. Toto podujatie prináša každoročne program, az ktorým vidieť koncepciu a dramaturgiu, a je veľmi populárne medzi autormi, literárnymi profesionálmi, ale najmä divákmi, ktorí sa už teraz môžu tešiť na budúci ročník.     

(všetky fotografie: Soňa Uriková)
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 0
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 1
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 2
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 3
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 4
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 5
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 6
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 7
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 8
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 9
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 10
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 11
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 12
  • Mať šestnásť ročníkov festivalu  - 13