Medzinárodný knižný festival Livre Paris 2017

 Počas štyroch dní knižný festival ponúkol návštevníkom vyše 800 podujatí – prezentácií autorov, prekladateľov, ilustrátorov, besied s odborníkmi na knižnú kultúru, tvorivých aktivít pre deti, výstav, ako aj takmer 3 000 autogramiád, na ktorých autori podpisovali tie najnovšie knihy. Len za týždeň pred parížskym knižným veľtrhom ich vyšlo vyše 1 000, ako ich uvádza v priloženom zozname aktuálne číslo Livres Hebdo, týždenník pre kníhkupcov, knihovníkov a vydavateľov. Čo je optimistické, tak so vzrastajúcim počtom nových titulov vrastá aj počet čitateľov – podľa prieskumu francúzskeho Národného knižného centra, ktorý zverejnilo niekoľko dní pred veľtrhom, číta sa stále viac, aj napriek tomu, že ľudia sú čoraz zaneprázdnenejší, a čítajú najmä ženy. Literatúra teda zostáva aj naďalej pre Francúzov veľkou vášňou. To sa odzrkadlilo aj na návštevnosti knižného festivalu, v porovnaní s vlaňajšími 150 tisícmi návštevníkov organizátori odhadovali v tomto roku zvýšený počet. Záujem verejnosti o podujatia a knihy kulminoval v sobotu.

Čestný hosť parížskeho veľtrhu bolo Maroko so štyridsiatimi pozvanými autormi, medzi ktorými nechýbal Tahar Ben Jelloun, najväčšia hviezda pre francúzskych návštevníkov, našim čitateľom známy z prekladov Evy Piovarcsyovej Deťom o rasizme (Knižná dielňa Timotej 1998) a Vladimíra Dudáša Svätá noc (Slovenský spisovateľ 1993), a z novších českých prekladov Tichý den v Tangeru, Poslední přítel, Posvátná noc, Tati, co je to rasismus?. Okrem toho sa africká literatúra z dvanástich frankofónnych krajín predstavila v samostatnom pavilóne. Medzi zúčastnenými autormi nechýbali pôvodom Nigérijčan, nositeľ Nobelovej ceny Wolé Soyinka, Konžan Alain Mabanckou, ktorý vlani navštívil pražský Svět knihy, alebo básnik, esejista a prozaik z Čadu Nimrod, účastník Capalestu v Banskej Štiavnici pred niekoľkými rokmi.

Zaujať medzi takými silnými literárnymi hlasmi nie je jednoduché ani pre etablovaných domácich autorov. Ako sa nám v rozhovore zdôveril popredný francúzsko-belgický básnik Guy Goffette, aj jeho autogramiádu zatienili z jednej strany beseda s Danielom Pennacom v Literárnej sále s 300 divákmi, z druhej strany prezentácia nového komiksu Jean-Jacquesa Sempého a ďalšie z ďalších strán… Napriek tomu sú autori vďační za záujem každého čitateľa. Hviezda ako Amélie Nothombová ku každému autogramu pridala majiteľovi svojej novej knihy aj bozk.

Slovenskú literatúru prezentovalo na Livre Paris takmer 300 najnovších kníh 25 vydavateľstiev v národnom stánku, ktorý pripravilo Literárne informačné centrum. Na otvorení stánku sa zúčastnili veľvyslanec SR vo Francúzsku Marek Eštók, riaditeľ Slovenského inštitútu v Paríži Dan Jurkovič, slovenská autorka žijúca vo Francúzsku Mária Danthine-Dopjerová a ďalší priaznivci slovenskej literatúry. Nasledujúce dni navštívili náš stánok na pracovné rokovania francúzski vydavatelia, editori a prekladatelia. Riaditeľka LIC Miroslava Vallová sa zúčastnila na dôležitých rokovaniach o pripravovanom čestnom hosťovaní mesta Bratislavy na festivale Livre Paris v roku 2019.

  • Medzinárodný knižný festival Livre Paris 2017 - 0
  • Medzinárodný knižný festival Livre Paris 2017 - 1
  • Medzinárodný knižný festival Livre Paris 2017 - 2