Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016

V tomto roku sa v čase od 12. do 15. mája v Priemyselnom paláci a v Křížikových pavilónoch na výstavisku v Holešoviciach konal už 22. ročník medzinárodného knižného veľtrhu Svet knihy Praha. Hlavnými témami boli Fenomén krimi a Mesto ako literárna kulisa.

Čestným hosťom boli Severské krajiny, ktoré sa prezentovali v expozícii nazvanej „Read Nordic“. Prítomnosť Severských krajín ako čestného hosťa na tohtoročnom pražskom veľtrhu bola pre návštevníkov jedinečnou príležitosťou zúčastniť sa mnohých kultúrnych akcií, programov a aktivít, prezrieť si nové knižné publikácie, ako aj ochutnať typické škandinávske špeciality.

Národný stánok Slovenska s rozlohu 60 m2 sa už tradične nachádzal v strednej hale, číslo S 116. Vystavovali sme vyše 500 titulov z produkcie 48 slovenských vydavateľstiev.

Aj tento rok sme pripravili zaujímavé sprievodné akcie.

V piatok 13. mája v stánku SR Ľubomír Feldek spolu s prekladateľkou Janou Štroblovou predstavili Výber z rozprávok, ktoré s ilustráciami Albína Brunovského vyšli vo vydavateľstve Columbus.

V tento istý deň si Anton Hykisch prebral výročnú Cenu Miroslava Ivanova za tvorbu v oblasti literatúry faktu.

Piatkový veľtržný deň sme zakončili stretnutím s priaznivcami slovenskej literatúry a koktailom v národnom stánku.

V sobotu 14. mája sa predstavil najprv Maroš Krajňak s knihou Carpathia, za účasti prekladateľa Miroslava Zelinského, a o hudobný sprievod sa postarala Andrea Bučková.

Etela Farkašová potom predstavila svoju novelu Na rube plátna z antológie Divné dny, a to v rozhovore s českou autorkou Markétou Hejkalovou.

V stánku SR sme boli svedkami krstu doskovej hry ChemPlay z Pedagogického vydavateľstva Didaktis, určenej predovšetkým pre žiakov, študentov a pedagógov základných a stredných škôl. Prezentačný deň ukončilo vystúpenie Dušana Dušeka, ktorý predstavil svoju knihu Holá veta o láske v rozhovore s Terezou Boučkovou. O románe Petra Krištúfka Dom hluchého debatoval autor s Miroslavou Vallovou, riaditeľkou LIC, a podujatie opäť osviežila hudbou Andrea Bučková.

Stánok využívali na pracovné rokovania mnohí slovenskí vydavatelia, prekladatelia, literárni agenti, ako aj zahraniční hostia z radov odbornej i laickej verejnosti.

Zároveň sme v národnom stánku ponúkali návštevníkom veľtrhu na predaj knihy slovenských vydavateľov, čo sa opäť stretlo s veľkým záujmom.

 

  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 0
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 1
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 2
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 3
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 4
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 5
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 6
  • Medzinárodný knižný veľtrh Svet knihy v Prahe 2016 - 7