Medzinárodný knižný veľtrh v Londýne 2016

45. ročník medzinárodného knižného veľtrhu LBF 2016 sa konal v čase od 12. do 14. apríla v obnovenej výstavnej hale Olympia Kensington, ktorú zaplnili vystavovatelia z viac ako 60 krajín sveta. Usporiadatelia privítali vyše 1000 vystavovateľov. Londýnsky veľtrh je jedným z najvýznamnejších a najnavštevovanejších kontraktačných knižných veľtrhov prevažne anglofónneho sveta.

Výstavisko Olympia na dobovej fotografii
Výstavisko Olympia
na dobovej fotografii

   

výstavná hala
výstavná hala

Brtitská strana v tomto roku nepripravila pavilón MARKET FOCUS, kde sa zvyčajne každoročne predstavuje niektorá z krajín ako čestný hosť, ale pre návštevníkov boli pripravené viaceré odborné semináre pri príležitosti konania 31. Medzinárodného kongresu vydavateľov, ktorý tento rok prebiehal práve v čase knižného veľtrhu.

 

po prezentácii anglického prekladu Tábora padlých žien
po prezentácii anglického
prekladu Tábora
padlých žien

 

M. Bilačičová (LIC), B. Németh (LIC), B. Posluch (slov. ambasáda)
M. Bilačičová (LIC),
B. Németh (LIC),
B. Posluch (sk ambasáda)

 

slovenský stánok
slovenský stánok

Slovenský národný stánok bol umiestnený v novej prístavbe výstavného komplexu. Na ploche s rozlohou 14 m2 bolo vystavených vyše 250 titulov z produkcie 26 slovenských vydavateľstiev. Stánok bol vítaným zázemím pre početných zástupcov slovenských vydavateľstiev, prekladateľov a odborných návštevníkov veľtrhu. Navštívila ho aj pracovníčka veľvyslanectva SR v Londýne pani Barbora Posluchová, ktorá v zastúpení pána veľvyslanca Ľubomíra Reháka vyjadrila veľkú podporu našej účasti na tomto významnom knižnom podujatí. Uskutočnili sa rokovania so zástupcami britských vydavateľstiev s cieľom vydania pôvodných slovenských knižných diel v angličtine. Rokovali sme aj s riaditeľmi medzinárodných knižných veľtrhov a zástupcami LBF.

Osobitný význam londýnskeho veľtrhu, ktorý je určený výhradne pre profesionálov z oblasti knižného trhu a kultúry, podčiarkla a potvrdila aj tento rok rekordná účasť slovenských vydavateľov a tlačiarní.