Medzinárodný knižný veľtrh v Thessalonikách 2009

 

Na medzinárodnom knižnom veľtrhu v Thessalonikách bolo v čase od 28. do 31. mája 2009 zastúpené aj Slovensko. V stánku, ktorý nám zadarmo poskytli usporiadatelia, sme predstavili zaujímavé tituly propagujúce súčasnú slovenskú knižnú produkciu. Záujem verejnosti bol najmä o publikácie o krajine, ale aj o divadlo, súčasnú drámu, výtvarné umenie a súčasnú literatúru.

Čestným hosťom veľtrhu bolo Nemecko, ktoré pripravilo množstvo sprievodných podujatí, na ktorých sa predstavili významné osobnosti nemeckej literárnej scény, ako napríklad Martin Walser, Ingo Schulze a ďalší.

Literárne informačné centrum v spolupráci s Literature Across Frontiers pripravilo aj prezentáciu slovenského autora Gustáva Murína na podujatiach v čase konania veľtrhu: Vystúpil na diskusnom fóre spolu s gréckym spisovateľom Chrisom Chrissopoulosom a nórskou autorkou Norou Itsena na tému Pád železnej opony 1989 aj na čítačke v literárnom klube Entefktirio v Thessalonikách. Následne sa predstavil čítaním zo svojich diel v Aténach na spisovateľskom festivale Dasein, na ktorom sa zúčastnili aj autori z Lotyšska, Nórska a Grécka. Zaujímavosťou tohto vystúpenia a následnej debaty bolo, že G. Murín čítal ukážky z poviedky Horúčka, kde sa kombinuje príbeh s vedeckými údajmi, a pred aj po čítaní bolo premietané video s hudbou Ľuba Beláka Hudba génov.

 

Podujatia aj stánok v Thessalonikách navštívil aj honorárny konzul SR v Thessalonikách p. Konstantin Mavridis a ďalší významní hostia. Záujem o slovenské knihy a literatúru zo strany prekladateľov, odborníkov aj laickej verejnosti dokazuje, že prítomnosť Slovenska na MKV v Thessalonikách je dôležitou súčasťou propagácie našej literatúry v juhoeurópskom priestore.

 

Daniela Humajová