Medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom 2005

 

Najvýznamnejší európsky knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom sa bude v dňoch 19. – 23. októbra 2005 konať už po 57. krát.

Slovenská republika bude mať zastúpenie v národnom stánku, ktorý po deviaty raz pripravuje Literárne informačné centrum. Nachádzať sa bude v hale 5.0. v sekcii B, číslo stánku 948. Na rozlohe 60 m2 sa predpokladá účasť 45 slovenských vydavateľských subjektov s produkciou vyše 500 knižných titulov.

LIC pripravilo v spolupráci s vedením frankfurtského veľtrhu niekoľko sprievodných podujatí:

PIATOK 21. 10. 2005, 11.30 – 12.30, hala 3.1 L 110 – autorská prezentácia

APROPOS Slowakei

Dušan Šimko: Esterházyho lokaj

Michael Okroy: Kaschau war eine europäische Stadt

                         Košice boli európskym mestom

PIATOK 21. 10. 2005, 14.30 – 15.30, hala 6.1 E 905 – autorská prezentácia

LITERATÚRA V ÉRE SUPERSTARS

Michal Hvorecký: Plyš

Marián Hatala: Tma v inom svetle

SOBOTA 22. 10. 2005, 16.00 – 17.00, hala 3.0 K 371autorská prezentácia

Peter Karpinský: Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali

Jozef Urban: Dobrodružstvá Vranky Danky

a skladanie maxi-puzzle pre deti

Ľubomírom GumanomMirkom Kraetschom

 

Frankfurtský knižný veľtrh je najvýznamnejším kontraktačným veľtrhom zameraným nielen na svet kníh, ale aj oblasť multimédií a komunikácie. Jeho súčasťou je mnoho autorských stretnutí, besied, prezentácií a rôznych informačných a zábavných programov rozčlenených do sekcií nazvaných FORUM (Fórum akademickej a vedeckej literatúry, Fórum audiokníh, Fórum detských kníh, Fórum dialóg, Fórum vzdelávanie hrou, Fórum beletrie a vecnej literatúry, Fórum film a TV, Fórum inovácií, Fórum vydavateľov).

V roku 2005 je čestným hosťom Kórea. Prezentácia literatúry a kultúry Kórey presahuje veľtrhové rozmery: už v marci sa začala kultúrna misia kórejských spisovateľov a umelcov cez Nemecko. Autorské čítačky 60 kórejských spisovateľov sa niesli pod spoločným názvom Krajina úsvitu dňa. V Nemecku sú medzi milovníkmi literatúry autorské čítačky veľmi obľúbené, a hoci z kórejskej literatúry je len málo prekladov do nemčiny, predpokladá sa, že teraz vznikne asi 20 nových prekladov, ktoré do otvorenia Frankfurtského knižného veľtrhu vyjdú knižne.

Prezident Kórejskej republiky Roh Moo-hyun sa počas návštevy Nemecka vyjadril, že frankfurtský veľtrh je pre jeho krajiny mimoriadne dôležitý. Prezentácia na ňom je najväčšia kultúrna prezentácia Kórey vo svete.

Vo Frankfurte nad Mohanom sa zídu všetci, ktorých sa táto oblasť priemyslu a kultúry týka: autori, ilustrátori, vydavatelia, kníhkupci, knihovníci, literárni agenti, novinári a napokon – čitatelia. Frankfurtský veľtrh je aj významným obchodným miestom, kde sa obchoduje s vydavateľskými právami a licenciami.

(mb, suba)