Jubilejný 70. ročník Medzinárodného knižného veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom sa konal v príjemnom slnečnom jesennom čase od 10. do 14. 2018. Čestným hosťom veľtrhu bolo Gruzínsko, ktoré reprezentovali spisovatelia aj ďalší umelci na početných prezentáciách na viacerých fórach, aj v hale čestného hosťa, ktorá impozantne predstavila jedinečnosť gruzínskeho písma aj literárne bohatstvo Gruzínska.

Národná expozícia Slovenskej republiky, ktorú pripravilo Literárne informačné centrum, sa nachádzala tradične na prízemí haly 5, tentoraz s pozíciou C 116. Na rozlohe 48 m2 sa predstavilo 55 slovenských vydavateľských subjektov s produkciou vyše 500 knižných titulov. V expozícií dominovala produkcia reprezentačných kníh viacerých vydavateľstiev, ako aj tituly Literárneho informačného centra a knihy slovenských autorov vydané v zahraničí s podporou Komisie SLOLIA. Ďalšie panely v stánku prezentovali pôvodnú slovenskú beletristickú tvorbu, nominantov literárnej súťaže Anasoft Litera, detské knihy, odbornú a umeleckú literatúru, teatrologické tituly, učebnice, slovníky a encyklopedickú literatúru, preklady, hobby knižky a vlastivedných sprievodcov. Ako každý rok, vydavatelia stánok používali ako svoju základňu a miesto na stretnutia a rokovania so zahraničnými partnermi. Prvé tri dni sú profesionálne dni, takže sa niesli v duchu početných rokovaní so zahraničnými vydavateľmi, najmä francúzskymi, a to v rámci pripravovaného čestného hosťovania v Paríži v roku 2019.

Vo štvrtok 11. októbra v podvečerných hodinách Literárne informačné centrum pripravilo priateľské stretnutie so zahraničnými vydavateľmi, odborníkmi a obchodnými partnermi na pôde slovenského národného stánku.

V sobotu 13. októbra vystúpil slovenský spisovateľ Michal Hvorecký na fóre „Das blaue Sofa“ s nemeckým prekladom svojej knihy Trol. Podujatie vzbudilo veľkú pozornosť publika, svedčí o tom aj viac ako 200 prítomných poslucháčov.

Spomedzi návštevníkov stánku treba spomenúť okrem slovenských vydavateľov aj majiteľov či riaditeľov zahraničných vydavateľstiev, prekladateľov, autorov a ďalších profesionálov v oblasti knižnej kultúry a vydavateľského života. Expozíciu poctili svojou návštevou aj riaditeľ Slovenského inštitútu v Berlíne Ivo Hanuš a honorárny konzul SR pre Hessensko Imrich Donáth.

Celkove možno našu účasť hodnotiť ako úspešnú. Boli rozpracované mnohé projekty, ktorých realizácia sa očakáva v blízkej budúcnosti. O  umiestnení stánku, o jeho celkovej koncepcii a realizácii formou polostrovnej expozície, o priebežnom servise sa vyjadrovali pochvalne nielen slovenskí vydavatelia, ale aj všetci zahraniční hostia.

 

riaditeľ Slovenského inštitútu v Berlíne Ivo Hanuš a honorárny konzul SR pre Hessensko Imrich Donáth

Slovenský stánok navštívili riaditeľ Slovenského inštitútu v Berlíne Ivo Hanuš a honorárny konzul SR pre Hessensko Imrich Donáth.

Michal Hvorecký na Modrej pohovke