Medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom 2022

Frankfurter Buchmesse  - renomovaný knižný veľtrh s tradíciou od roku 1949, privítal v termíne od 19. do 23. októbra 4000 vystavovateľov z 95 krajín sveta.

 

Tohtoročný 74. ročník sa predstavil v duchu čestného hosťovania Španielska, s mottom „Creatividad Desbordante“, prezentujúc nové trendy súčasného literárneho a kreatívneho priemyslu krajiny. Impozantná expozícia čestného hosť lákala návštevníkov množstvom vystavených preložených titulov ako aj zaujímavým sprievodným programom, či atraktívnym gastro pavilónom so širokou ponukou kulinárskych špecialít. 

Vystavovatelia a fanúšikovia literatúry z celého sveta, najpredávanejší autori a umelci, medzinárodní profesionáli, celebrity z oblasti kultúry, médií a politiky – všetci títo účastníci mali možnosť zažiť jedinečnú veľtrhovú atmosféru.

Novinkou veľtrhu bolo medzinárodné prekladateľské centrum v hale 4, ktoré sa stalo ústredným miestom stretnutí prekladateľov s vydavateľmi, autormi a agentmi.

Pre záujemcov, ktorí sa nemohli veľtrhu fyzicky zúčastniť pripravil Frankfurter Buchmesse celý rad digitálnych ponúk a služieb.

Na spoločné pozvanie Frankfurter Buchmesse a Federácie európskych vydavateľov sa vo štvrtok 20. októbra, prostredníctvom videoposolstva, obrátil na medzinárodnú vydavateľskú komunitu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelensky a jeho manželka Olena Zelenska, navštívila veľtrh v sobotu 22. októbra.

Národná expozícia Slovenskej republiky, ktorú pripravilo Literárne informačné centrum, sa nachádzala na prízemí haly 4, kde sa na rozlohe 48 m2 predstavilo viac ako 50 slovenských vydavateľských subjektov s produkciou vyše 500 knižných titulov.

V expozícií dominovala produkcia reprezentačných kníh viacerých vydavateľstiev, ako aj tituly Literárneho informačného centra a knihy slovenských autorov vydané v zahraničí s podporou Komisie SLOLIA. Ďalšie panely v stánku prezentovali pôvodnú slovenskú beletristickú tvorbu, nominantov literárnej súťaže Anasoft Litera, detské knihy, odbornú a umeleckú literatúru, učebnice, slovníky a encyklopedickú literatúru, preklady, hobby knižky a vlastivedných sprievodcov.

V stredu 19. októbra o 16.00  privítal slovenský stánok spolu s organizačným tímom Frankfurtského knižného veľtrhu účastníkov Špeciálneho programu pre vydavateľov z Ukrajiny a susedných krajín. Hostia mali možnosť nadviazať kontakty so zástupcami početných slovenských vydavateľstiev a spoznať odporúčané tituly z oblasti slovenskej beletrie, literatúry faktu, poézie a tvorby pre deti a mládež.

Slovenský stánok navštívili početní zahraniční hostia, profesionáli z oblasti knižnej kultúry ale aj laickí návštevníci veľtrhu a slovenskí vydavatelia, ktorí využívali zázemie slovenského národného stánku na rokovania so svojimi obchodnými partnermi. Boli rozpracované mnohé projekty, ktorých realizácia sa očakáva v blízkej budúcnosti.

 

 

  • Medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom 2022 - 0
  • Medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom 2022 - 1
  • Medzinárodný knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom 2022 - 2