Medzinárodný veľtrh detskej knihy v Bologni

 

V stredotalianskej Bologni sa od 13. do 16. apríla 2005 bude konať medzinárodný veľtrh kníh pre deti a mládež, pre ktorý Literárne informačné centrum pripravilo národnú expozíciu Slovenskej republiky. V slovenskom stánku bude vystavených vyše 250 titulov z produkcie 25 slovenských vydavateľstiev. Stánok s rozlohou 32 m2 bude umiestnený v hale 29 pod číslom D 18.

Tento rok sme oslovili tím mladých slovenských výtvarníkov pod vedením ilustrátora a výtvarníka Miloša Koptáka, aby pripravil nové vizuálne riešenie slovenského stánku, takže na veľtrhu Bologna 2005 sa Slovensko predstaví v novom rúchu.

Stánok ako miesto na rokovania a stretnutia s partnermi každoročne využívajú zástupcovia slovenských vydavateľstiev a tlačiarní, ako aj reprezentanti zahraničných vydavateľstiev a organizácií, ilustrátori a slovenskí krajania žijúci v Taliansku. Okrem národného stánku budú na veľtrhu umiestnené aj stánky slovenských tlačiarní (Neografia, Slovenská Grafia, Slovart Print) a stánok BIBIANA (Medzinárodný dom umenia pre deti).

Veľtrh tradične sprevádza množstvo podujatí venovaných predovšetkým deťom, stretnutí so spisovateľmi a ilustrátormi, prezentácií a recepcií v jednotlivých stánkoch. V rámci veľtrhu sa tradične organizuje udeľovanie cien Bologna Ragazzi Award a Bologna New Media Prize.

Tak ako po prvý raz minulý rok aj  tento rok sa Slovensko zapojí do série sprievodných podujatí (Fieri di leggere) organizovaných vedením veľtrhu v spolupráci so sieťou detských kníhkupectiev Giannino Stoppani. Ilustrátor Miloš Kopták povedie dva workshopy v bolonských materských škôlkach, na ktorých bude spolu s deťmi pracovať na ilustráciách do pripravovanej publikácie. Veľtrhovej verejnosti zároveň ponúkame prezentáciu diela Jozefa Gertliho Danglára v spolupráci s asociáciou Hamelin a prezentáciu výberu z diela Miloša Koptáka.        

M. Vallová, M. Bilačičová