Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení

Platforma mladej literatúry Medziriadky organizuje literárnu súťaž, autorské čítania a letnú školu literatúry. Tá sa konala 21.-27. augusta pri Duchonke.

Päťdesiatka mladých autorov a autoriek, ktorí sa úspešne zapojili do literárnej súťaže, sa zúčastnila týždenného literárneho pobytu. OZ Medziriadky ho organizuje už 11 rokov a vytvára tak sieť mladých spisovateľov a spisovateliek. Tí sa so svojou prózou, poéziou alebo drámou môžu zúčastniť súťaže a dostať tak možnosť prísť na pobyt. Tento ročník bol prelomový v tom, že samotným ocenením je už táto účasť, preto organizátori zrušili pódium víťazov. Udelili v spolupráci s porotou dve špaciálne Ceny Divadla Pôtoň. Tie si odniesli Anna Semková a Emma Vičanová a vďaka tomu sa môžu na jeseň zúčastniť intenzívneho mentorského víkendu s literárnou kritičkou Máriou Klapákovou, ktorá je aj členka poroty Medziriadkov.

Účastníkov a účastníčky vo veku 10-26 rokov čakal v Penzióne Slniečko bohatý program: workshopy s porotcami a lektormi (s Vladom JančekomVeronikou Dianiškovou, Máriou Klapákovou, Matejom Thomkom, Katarínou Vargovou, Radovanom Potočárom, Dominikou Moravčíkovou a ďalšími), rozbory ich súťažných prác, literárne diskusie a čítania (s Máriou Ferenčuhovou, Dominikou Madro, Danielom Majlingom či Katarínou Kucbelovou), divadelné predstavenie, šifrovacia ra, literárny kvíz, filmové premietania, koncert a ďalšie. Každoročne môžu mladí literáti a literátky získať riadky, ktoré sú odmenou za účasť na workshopoch a iných aktivitách. Za tie si potom môžu "zakúpiť" knihy v "kníhriadkarstve", špeciálnej Medziriadkovej obdode kníhkupectva. Tanto rok sa organizátorom podarilo získať sponzorské knižné dary, ktorých bolo spolu s časopismi a ďalšími predmetmi viac ako 800.  

Viac informácií a fotografií (tie na sústredení nafotila Soňa Maletz) nájdete na webe Medziriadkov či ich Facebooku

  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 0
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 1
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 2
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 3
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 4
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 5
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 6
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 7
  • Medziriadky 2020: úspech aj bez ocenení - 8