Literárne súťaže majú veľa podôb a Medziriadky toto pravidlo potvrdzujú. Každý rok v lete sa na týždeň stretnú vybraní účastníci na literárnom pobyte a nebolo to inak ani tento rok. V auguste sa konalo tvorivé sústredenie pre niekoľko desiatok mladých autorov v penzióne pri Duchonke.
 
Básnici, prozaici a autori dramatických textov tu majú o zábavu postarané. Pre človeka zvonka môže sedenie na prednáške o deviatej ráno ťažko znieť ako zábava, literárni (a iní) hostia Medziriadkov sa však sami mohli presvedčiť o tom, že fanúšikovia písaného slova sa programu aktívne zúčastňujú. Tohoročnými hosťami boli napríklad spisovateľ Ondrej Štefánik či básnik, prozaik a vydavateľ Peter Šulej.

Pre účastníkov sú pripravené besedy, prednášky, workshopy (literárne, výtvarné a iné), divadlo (tento rok to bolo predstavenie Ďakujem ti pekne, veľký mozog), koncerty. Konajú sa rozbory jednotlivých prác za účasti porotcov. Ich skupinka sa tento rok rozšírila o českého básnika Petra Borkovca a spisovateľku Máriu Modrovich. Nechýbajú ani pohybové aktivity, literárny kvíz či nakupovanie v kníhriadkarstve. To je obdobou kníhkupectiev, platí sa tu však špeciálnou menou – riadkami. Tie účastníci získavajú za celkové umiestnenie v súťaži alebo účasť na workshopoch.

Jediné, na čo sa absolventi sústredenia opakovane sťažujú, je nedostatočná dĺžka pobytu, väčšina z nich by chcela mať Medziriadky po celý rok. Ako jedna z organizátorov však poviem aj za svojich kolegov, že tých zvyšných 51 týždňov v roku sa potrebujeme aj vyspať.

Do súťaže, ktorej každý nový ročník sa vyhlasuje vo februári, sa môžu zapojiť autori do 26 rokov s prózou, poéziou či drámou a jej propozície, zoznam ocenených autorov i viac informácií nájdete na www.medziriadky.sk či facebookovej stránke Medziriadky.
 
Soňa Uriková