Michal Hvorecký je s novým románom Plyš na úspešnom nemeckom turné

BERLÍN - Rozsiahlu sériu prezentácií slovenského autora Michala Hvoreckého a jeho románu Plyš pripravilo na mesiace marec až máj nemecké vydavateľstvo Tropen Verlag.

Pozostáva zo 17 literárnych večerov na celom území Nemecka a vo Viedni. Spisovateľ so svojím prekladateľom čítajú ukážky z knihy a diskutujú s poslucháčmi. TASR o tom informovalo Literárne informačné centrum.

Doteraz sa v spolupráci so Slovenským inštitútom v Berlíne uskutočnili večery v Berlíne, Postupime a Lipsku. Na 24. apríla sa pripravuje takýto večer v štátnej knižnici v Hannoveri a ďalšie v réžii vydavateľstva Tropen Verlag.

Prekladateľ Mirko Kraetsch si pre nemecké vydanie Hvoreckého románu zvolil názov City: Der unwahrscheinlichste aller Orte (Mesto: Najnepravdepodobnejšie zo všetkých miest).

Podľa slov riaditeľa Slovenského inštitútu v Berlíne Petra Ilčíka sa podujatia konajú v kluboch, renomovaných knižniciach a divadlách. Navštevuje ich predovšetkým mládež a potešiteľné je, že hľadiská bývajú vždy zaplnené. Medzi poslucháčmi rezonujú nielen čítané ukážky, ale aj diskusie. O dobrom ohlase úspešného slovenského autora svedčia aj články publikované v tlači.

Zdroj: TASR

(Nový čas, 28. 3. 2006)