Jeden z našich najlepších fotoreportérov a dokumentárnych fotografov Alan Hyža prichádza s ďalšou, tentoraz naozaj veľkolepou fotografickou publikáciou. Fotografie v nej sú čiernobiele a všetky ich urobil starým dreveným fotoaparátom na statíve, s čiernou plachtou, pod ktorú sa musí fotograf pri fotení skryť. Miesta, ktoré fotil, si totiž podľa neho zaslúžili, aby im takto vzdal hold. Kniha, ktorú predstavil v bratislavskom Artfore sa volá Memoria – Miznúce Slovensko / Vanishing Slovakia a vydalo ju Vydavateľstvo Slovart.

Ako Alan Hyža povedal, fotografie ukazujú jeho pohľad na také miesta Slovenska, o ktorých možno ani mnohí z nás nevedia, že existujú. K takým patrí napríklad kostol v Ochtinej. Autor sa však nezameriaval na objekty, na budovy – hoci na fotkách nájdete aj pozoruhodné kostoly, hrady a baziliky – predmetom jeho záujmu boli miesta. Aby ich vyfotografoval v tom správne svetle, musel na niektorých miestach prespať v aute, aby sa skoro ráno zobudil a hneď po zobudení sa mohol postaviť za objektív.

Fotografovanie bolo náročné aj preto, že Hyža na fotkách nechcel mať nijaké prvky viažuce sa k súčasnosti, žiadne „zákazy vjazdu“, drôty a trafostanice, no nájsť taký uhol pohľadu bolo vraj niekedy takmer nemožné.
 
Iris Kopcsayová