MKV Lipsko 2018 opäť potvrdil jedinečnú silu slova

 

Tohtoročný Medzinárodný knižný veľtrh v Lipsku navštívilo v dňoch 15. – 18. 3. 2018 až 271 000 milovníkov kníh a literatúry. Očakávaný rekord v návštevnosti nepadol, lebo napadal sneh. Kalamita a úplné ochromenie dopravy sa podpísali na o niečo nižšej návštevnosti, než usporiadatelia očakávali. Veľtrhu sa zúčastnilo 2 635 vystavovateľov zo 46 krajín sveta. Známy program „Lipsko číta“, ktorý prebiehal v celom meste, zahŕňal toho roku 3 400 podujatí a predstavilo sa na ňom 3 600 účinkujúcich. Čestným hosťom bolo Rumunsko, ktoré predstavilo 50 autorov na 70 podujatiach. K čestnému hosťovaniu vyšlo v preklade do nemčiny 40 nových rumunských titulov. Lipský veľtrh bol, ako vždy, miestom obrovského množstva medzinárodných stretnutí. Počas veľtrhu rezonovali aj mnohé politické témy, účastníci diskutovali o solidarite, demokracii a partnerstve európskych krajín, o rôznych výkladoch dejín aj o budúcnosti a perspektívach nášho kontinentu. Zvlášť intenzívne sa k prezentácii svojich názorov hlásili aj mladí ľudia. Európska sieť TRADUKI oslávila 10. výročie založenia, s bilanciou jej činnosti a slávnostným príhovorom vystúpil známy autor Christoph Ransmayr. Český stánok sa tešil toho roku zvýšenému záujmu – 9 autorov prezentovalo svoje diela na výstavisko aj v meste a organizátori oboznámili verejnosť s pripravovaným čestným hosťovaním Českej republiky na MKV Lipsko v roku 2019, ako aj so sprievodnými podujatiami v Lipsku v priebehu celého roka 2019.

Slovenský stánok sa nachádzal v hale 4, E 408, v tesnej blízkosti čestného hosťa Rumunska. Vystavené knihy z produkcie 15 vydavateľstiev pritiahli pozornosť návštevníkov, ktorí sa zaujímali najmä o súčasnú literatúru, divadlo, knihy o histórii, ale aj o turistických sprievodcov a knihy o krajine. Stánok bol aj miestom stretnutí so zahraničnými vydavateľmi a prekladateľmi (Mirko Kraetsch, Andrea Reynolds, Ines Sebesta, Marie-Theres Cermann, Stefanie Bose a ďalší), kde sa debatovalo o možnostiach prekladania a vydávania titulov slovenských autorov. Literárne informačné centrum pripravilo v tomto roku počas MKV Lipsko tri prezentácie, na ktorých sa predstavila Svetlana Žuchová, nositeľka Európskej ceny za literatúru. Dňa 16. 3. 2018 najprv na fóre OstSüdOst uviedol vydavateľ Lojze Wieser najnovšie knihy slovenských autoriek, ktoré vyšli vo vydavateľstve Wieser v preklade do nemčiny, a to Obrazy zo života M. od Svetlany Žuchovej (v preklade Andrey Reynolds) a 57 kilometrov od Taškentu (v preklade Veroniky Schade). Ďalej Ines Sebesta prítomným predstavila diela Daniely Kapitáňovej Samko Tále. Kniha o cintoríne, ako aj knihu Nevybavená záležitosť Jany Juráňovej. Daniela Humajová priblížila súčasné autorky Janu Beňovú, Uršuľu Kovalyk, Irenu Brežnú, Etelu Farkašovú, Milu Haugovú a ďalšie a následná pódiová diskusia predostrela divákom aktuálny obraz slovenskej literárnej scény a potvrdila, že tvorba autoriek na Slovensku je čoraz zaujímavejšia, rozmanitejšia a úspešne sa presadzujú aj v zahraničí. Na samostatnej prezentácii, ktorú moderovala Andrea Reynolds, sa na fóre OstSüdOst predstavila Svetlana Žuchová, ktorá detailne priblížila svoj úspešný román Obrazy zo života M. Autorka poskytla aj interview pre 3sat, kde sa venovala nielen literatúre, ale aj aktuálnej situácii na Slovensku:

online: http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=72361

Tretím podujatím bolo 16. 3. 2018 večerné autorské čítanie v reštaurácii Sappho v Lipsku, na ktorom sa zúčastnil aj honorárny konzul SR Dr. Albrecht Tintelnot. Účasť na lipskom veľtrhu je dôležitým prínosom k aktívnej propagácii diel slovenských autoriek a autorov, vystavené knihy aj prezentácie sa tešili skutočne veľkej priazni publika a zároveň sa rozpracovali aj ďalšie možnosti spolupráce a kontakty, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné šírenie slovenskej literatúry v zahraničí.