Môj sen o láske je na svete

V kníhkupectve Ex Libris v budove SNG v Bratislave predstavili novú knihu Vydavateľstva Slovart. Ide o zbierku poézie Rie Valé Môj sen o láske – Z poézie múzy Rudolfa Dilonga. Ria Valé je pseudonym, ktorý za slovenského štátu použila Valéria Reiszová pri vydaní svojej zbierky Muškát. Ako Židovka totiž nemohla v tom čase publikovať, porušila tým teda vtedajšie zákony. Vychádzajúca zbierka je zostavená z básní, ktoré v minulosti vyšli v zbierke Môj sen o láske a v zbierke Muškát, a obsahuje tiež ešte nepublikované básne z autorkinej pozostalosti.

Besedu moderoval Ivan Ježík. Knihu predstavili vnučka Valérie Reiszovej Denisa Fulmeková a literárna vedkyňa Kristína Pavlovičová, ktorej štúdiu kniha obsahuje. Denisa Fulmeková je totiž autorkou knihy Konvália – Zakázaná láska Rudolfa Dilonga, v ktorej literárne spracovala ľúbostný príbeh svojej babičky a katolíckeho kňaza, františkánskeho mnícha, významného predstaviteľa katolíckej moderny Dilonga. Kniha sa ocitla tiež vo finálovej desiatke ceny Anasoft litera.

Zbierku, ktorá teraz vychádza, predstavili najprv 27. novembra, teda deň pred bratislavskou prezentáciou, v Malackách, v rodnom meste Valérie Reiszovej, presne v deň, kedy by bola oslávila svoje sté narodeniny. V kníhkupectve Ex Libris zarecitoval zo zbierky herec Alfréd Swan, tiež rodák z Malaciek, a jednu z básní, ľúbostný dvojspev, prečítali striedavo spoločne s Denisou Fulmekovovu. Tá opäť pripomenula babičkin pohnutý životný príbeh a tiež spolu s Kristínou Pavlovičovou porozprávala, ako vznikla ich spolupráca. Po vyjdení Konválie, ktorej redaktorom bol Jaroslav Šrank, dostali od neho jedna na druhú kontakt, pretože Kristína sa, ešte ako študentka, zaoberala Dilongom vo svojej dizertačnej práci. Keďže boli obidve plaché, najprv sa dlho nekontaktovali, napokon však došlo k úspešnej spolupráci. Kristína Pavlovičová na otázku z publika spomenula niekoľko dvojíc, ktoré v živote tvorili alebo tvoria básnik a poetka. Častejšie sú však dvojice, keď poéziu píše len jeden z dvojice a druhý partner sa zaoberá slovom, ale buď ako literárny vedec alebo prozaik. Valéria Reiszová a Rudolf Dilong boli svojím spôsobom unikát. Keďže identita Rie Valé nesmela byť prezradená, zbierka Muškát vyšla s fotografiou, ktorá je fotomontážou, obsahuje Dilongove oči. Preto vznikol aj spor o autorstvo zbierky. Dnešná zbierka vychádza s rovnakou fotografiou na obálke.

Iris Kopcsayová