Monika Kompaníková v Lipsku

Medzinárodný knižný veľtrh v Lipsku prebiehal od 15. do 18. 3. 2012 v modernom výstavnom komplexe na kraji mesta. Veľtrh každoročne sprevádza literárny festival Leipzig liest (Lipsko číta) a množstvo kultúrnych podujatí, prezentácií, nielen na veľtržisku, ale v celom meste. Veľtrh je výborne monitorovaný médiami a je významnou kultúrnou akciou so stále vzrastajúcim počtom vystavovateľov aj návštevníkov.

Slovenskú literatúru reprezentovala Monika Kompaníková. Predstavila sa 16. 3. spolu s českým spisovateľom Marekom Šindelkom na česko-slovenskom večere v Ratskeller der Stadt Leipzig, ktorý pripravilo LIC v spolupráci so Svetom knihy Praha. Predniesla ukážky zo svojej knihy Piata loď. Autori čítali texty v rodnej reči, prekladatelia A. Reynolds a M. Kraetsch ukážky v nemeckých prekladoch.

Druhé vystúpenie Moniky Kompaníkovej a prezentácia jej úspešnej knihy Piata loď sa konalo 17. 3. popoludní o 15.00 na fóre Kleine Sprachen, grosse Literaturen, na veľtržisku v hale 4, Forum OstSüdOst. Spolu s ňou vystúpili na fóre Christos Oikonomou z Grécka a Sylwia Chutnik z Poľska. Nemeckú ukážku zo svojho prekladu Piatej lode predniesla Nadine Lenz. Súčasťou prezentácie bolo aj predstavenie antológie autorov, ktorí sa v roku 2012 predstavili na fóre Malé jazyky, veľké literatúry, kde je Monika Kompaníková zastúpená práve ukážkou z knihy Piata loď. Toto vystúpenie našej autorky na lipskom veľtrhu 2012 bolo možné vďaka dobrej spolupráci s SI Berlín a EUNIC.

 

Daniela Humajová

Christos Oikonomou, Konstantinos Kosmas, Nadine Lentz, Monika  Kompaníková, Sylwia Chutnik   na čítaní v Lipsku   Na čítaní v Lipsku   Na čítaní v Lipsku

prekladateľka Nadine Lentz a spisovateľka Monika KompaníkováNadine Lentz a Monika Kompaníková