Podobnú otázku dostávam pomerne často. „Veď máš normálne knihy, načo ešte elektronické?“ pýtajú sa ma nechápavo. A tak som sa zamyslel...

Dovoľte mi byť trošku osobnejší. E-knihy čítam denne, využívam tablet, čítačku a čítam ich aj na smartfóne. Pred pár dňami som mal pracovné stretnutie, už som bol na mieste, keď mi volali, že sa posúva o hodinku. Vytiahol som čítačku, kde som mal rozčítanú e-knihu Zakázané presvedčovacie techniky a o pár minút som jeden z tipov využil. Vyrokoval som viac, ako som pôvodne dúfal, a to bez zavádzania či medových motúzov.

Šéfka potrebovala rýchlo posúdiť nový rukopis, ktorý prišiel do vydavateľstva. Poslal som si ho do čítačky a čítal som cestou domov v električke, na ihrisku, kde som dozeral na svoje deti, doma. Každé ráno sa venujem počas cesty do práce cudzím jazykom – listujem si v e-knihe Angličtina – Vety a frázy alebo vo francúzskej učebnici.

A takto by som mohol pokračovať. Musím čakať u lekára? V dlhom rade na nejakom úrade? Vypadli spoje MHD? Vytiahnem čítačku, ktorú mám stále pri sebe, v nej všetko možné a prečítam si, na čo mám práve chuť. Kindle Paperwhite mi zaťaží tašku len o 200 gramov. Aj výber je slušný. Najväčšia platforma u nás Wooky (Rajknih.sk, iBux.sk a iné) ponúka vyše 11 000 e-kníh, tiež audioknihy a e-periodiká.