Na obidvoch stranách frontu

V kníhkupectve Martinus sa v utorok 21. mája 2019 konalo podujatie venované téme vojnového konfliktu vo východnej Ukrajine. Reportér Tomáš Forró predstavil svoju knihu Donbas. Svadobný apartmán v hoteli Vojna. Rozhovor s ním viedol Martin M. Šimečka, ktorý je zároveň jej editorom.

Dobrodružstvo s Donbasom pre autora nastalo v čase, keď na Ukrajinu začal chodiť kvôli novinovým reportážam. Postupne vnikal do štruktúry vojny a po približne roku a pol (materiál na knihu sa rodil v priebehu rokov 2016 až 2018) si uvedomil, že má vytvorené také množstvo textu, ktoré by bolo možné použiť na publikáciu, ktorá by o vojnovom konflikte vypovedala oveľa viac ako na niekoľkých stranách v novinách. Kniha, ktorá vznikla, je mimoriadna v tom, že autor sa počas pobytu vo východnej časti Ukrajiny ocital na obidvoch stranách frontu. Prechádzal frontové línie, na ktorých sa bojovalo, videl situáciu tak, ako ju ľudia vnímali na obidvoch stranách – na strane ruskej, aj na strane ukrajinskej. Cítil potrebu konfrontovať tieto dva svety, ktoré sú v ľudských mysliach vnímané ako protichodné.

V príbehu päťročnej vojny vystupuje do popredia postava gruzínskeho vojaka, ktorý bojuje proti Rusku, českého zlodeja áut, ktorý bojuje za Rusko a ukrajinskej utečenkyne, matky štyroch detí. Doplnený je osudmi ďalších vojakov, pašerákov, civilných obyvateľov alebo vodcov, ktorí sú zodpovední za zbytočnú smrť 13 000 vojnových obetí.

Život obyvateľov na územiach dotknutých vojnou nie je podľa autora ľahký ani jednoduchý a hoci ľudia netrpia bezprostredným hladom Tomáš Forró vzniknutú situáciu definuje pojmom plazivá chudoba.