Do vydavateľského sveta som vstúpil roku 1995, odvtedy pravidelne čítam aj Knižnú revue a fandím jej. Žijem rušným vydavateľskoautorsko-editorským životom a momentálne sa najviac teším z viacerých už realizovaných, ale aj pripravovaných podujatí v rámci osláv 90. výročia nášho časopisu Krásy Slovenska. Roku 2003, keď stál časopis pred krachom, oslovil Klub slovenských turistov (majiteľ časopisu) naše vydavateľstvo Dajama, aby sme ho zachránili. Od malička som ho čítal a veľmi by ma trápilo, keby zanikol. Pustili sme sa teda do toho a za sedem rokov sa nám Krásy Slovenska podarilo zveľadiť. Ak by som to bral čisto ekonomicky, tak náklad sa zdvojnásobil a počet predplatiteľov stúpol päťnásobne. Tento časopis však nie je o biznise, ale je to záležitosť srdca. V ňom vidím najväčší zmysel môjho snaženia a bezprostredná spätná väzba od našich čitateľov ma v tom len utvrdzuje. Na pravidelné stretnutia čitateľov vždy na konci mája prichádza okolo dvetisíc ľudí rovnakej krvnej skupiny, a to nám všetkým „krásistom“ dodá veľa energie.

V rámci osláv sme pripravili putovnú výstavu, premiéru mala v Liptovskom Mikuláši a postupne zavíta do viacerých regiónov Slovenska. Súčasťou vernisáže bolo ocenenie významných osobností Liptovského Mikuláša, ktorí sa veľkou mierou zaslúžili o rozvoj časopisu. Bola medzi nimi Oľga Kostková, dcéra zakladateľa a prvého redaktora časopisu Krásy Slovenska Miloša Janošku, ktorá má presne toľko rokov ako časopis. Je to stále vitálna žena, ale keďže od malička chodila s otcom po horách a „zodrala si nohy“, radšej si vypýtala stoličku. Ďalší ocenený – Anton Droppa, patrí medzi najvýznamnejších slovenských jaskyniarov, dokonca je o rok starší ako časopis a už teraz sa teší na oslavy jeho storočnice. Píše ďalšiu monografiu a veľa času trávi v Demänovskej doline. Životný príbeh týchto ľudí je spätý s turistikou a prírodou a sú pre nás príkladom neutíchajúcej energie a optimizmu. Turistika sa stala neodmysliteľnou súčasťou života aj pre vyše 500 našich priaznivcov, ktorí posledný februárový víkend prišli na Chatu pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách na naše zimné stretnutie čitateľov, kde si prevzali ocenenie Za prínos k rozvoju časopisu prispievatelia – Karol Špánik, Ivan Bohuš a Ivan Gálfy. Rovnaké ocenenie sme odovzdali slovenskému horolezcovi a karikaturistovi Ivanovi Bajovi v marci v trnavskej Knižnici Juraja Fándlyho na stretnutí s priateľmi časopisu Krásy Slovenska. Jeho prvé vtipné kresby príbehov z pobytu vo vysokých horách a na lezeckých skalách boli uverejnené práve na stránkach nášho časopisu.

Od 29. apríla do 7. mája bude výstava v kaštieli v Topoľčiankach, návštevníci si ju môžu pozrieť počas Dňa otvorených dverí. Na oravskom Pilsku sa v sobotu 28. mája 2011 o 12.00 hod. uskutoční už 48. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska. Ak vás sobota príliš nezmôže, v nedeľu vystúpime na Babiu horu – strážcu Hviezdoslavovho kraja.

Okrem Krás Slovenska a práce v mojom vydavateľstve Dajama žijem v týchto dňoch aj prípravou na valné zhromaždenie Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR, ktoré bude v Bratislave 10. mája. Po abdikácii Michala Horeckého som sa v januári stal predsedom tejto profesijnej organizácie. Na programe bude okrem voľby nového predsedníctva aj prijatie nových stanov a diskusia o obsahovom zameraní tejto organizácie. K niektorým zmenám už došlo, poskytli sme napríklad granty na vydanie niekoľkých nekomerčných titulov a podujatí na propagáciu čítania. Plánujeme väčšmi zameriavať aktivity na čitateľa, na prezentáciu kvalitných kníh v médiách, či aktívnejšie participovať v programe Bibliotéky a zintenzívniť spoluprácu s knižnicami. Prirodzene, radi by sme mali aj väčšie slovo pri tvorbe legislatívy a kultúrnej politiky v segmente kníh. Som zvedavý na diskusiu a podnety, čo na valnom zhromaždení v máji odznejú.