Natalka Suszczyńska na Vyšehradskom literárnom štipendiu v Bratislave

Počas roku 2022 Literárne informačné centrum tradične privíta ôsmich rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná štvorica má už svoj šesťtýždňový pobyt v Bratislave za sebou a od začiatku septembra tu máme nového jesenného štipendistu a tri štipendistky, ktoré zostanú v Bratislave až do konca novembra.

Aktuálnu štvoricu mladých ľudí z krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sú aktívne činní na domácej literárnej scéne, budete mať možnosť osobne spoznať počas blížiaceho sa 7. ročníka medzinárodného literárneho festivalu Novotvar, kde vystúpia v rámci spoločnej diskusie s názvom Bratislava: miesto ako stvorené na literárnu tvorbu? Máme radosť, že Vám ich predtým môžeme o čosi viac priblížiť.

Rezidentka, ktorá k nám prišla z Poľska, je Natalka Suszczyńska (1988) – poľská prozaička pôvodom z mesta Białystok, ktorá už pätnásť rokov žije a tvorí vo Varšave. Od roku 2012 publikuje svoje texty v rôznych literárnych časopisoch (Wakat, Rita Baum, Elewator, Fabularie, ZNAK Magazyn), píše najmä kratšie žánre a poviedky. Knižne debutovala v roku 2019 zbierkou Dropie (HA!ART), ktorú definuje ako surrealistický pohľad na život prekariátu, a ktorá bola nominovaná na Cenu Witolda Gombrowicza za najlepší debut a na Literárnu cenu Wieslawa Kazaneckého. V roku 2021 vydala literárny zine s poviedkami s názvom Sny i pokemony, ktorý vznikol ako súčasť tvorivého štipendia. Od roku 2022 pracuje ako redaktorka v literárnom časopise Strona Czynna. V projekte, na ktorom pracuje počas rezidenčného pobytu v Bratislave, zhromažďuje a usporadúva svoje úvahy o bieloruských koreňov v rodine. Veríme, že v Bratislave nájde správnu tvorivú atmosféru!