Narazil som na štúdiu, podľa ktorej sipri čítaní papierovej knihy lepšie spomeniete na jej obsah, ako keby ste ju čítali v elektronickej verzii...


Nazvali ju celoeurópskou a zúčastnilo sa jej 50 ľudí. Neuvádza sa, či z každej krajiny čítal jeden papierovú a druhý e-knihu alebo z Albánska čítalo 25 ľudí e-knihu a z Poľska 25 papierovú. Každopádne, 50 ľudí je smiešny počet pre štúdiu, v ktorej po pozornejšom čítaní naďabíte aj na takýto fakt: zahŕňa len dvoch skúsených čitateľov na čítačke Kindle.

Prezentované zistenie, že „vedci prišli na pozitívnu vec ohľadom papierových kníh“, je buď nehorázna manipulácia, amaterizmus, alebo neodpustiteľná nedôslednosť. Čitatelia e-knihy vraj mali problém s pripomenutím si udalostí v knihe a nevedeli tak dobre odpovedať na otázky, ako čitatelia papierovej knihy. To je celkom pochopiteľné, ak nemali čítanie z čítačky v krvi. E-knihy čítam asi dva roky a, prirodzene, aj mne sa ťažšie zvykalo. Mozog potrebuje istý čas, aby prestal čítačku vnímať ako čosi zvláštne. Zvykol som si a dnes na ňu nedám dopustiť. Pre mnohých je to len iná forma knihy, iné médium, no obsah a vnímanie zostávajú.

Nedajte sa odradiť a čítajte e-knihy, napríklad aj z Rajknih.sk či iBux.sk, kde ich už je takmer 11 000, ako aj audioknihy a e-periodiká. Určite neprídete o emocionálny zážitok z čítania.