Nemecká fotografia so slovenskými motívmi

Galéria fotografie PROFIL na bratislavskej Prepoštskej ulici vystavuje od 9. apríla súbor vyše 20 veľkoplošných fotografií nemeckých novinárov a fotografov Michaela Adamsa a Wolfganga Junga. Obaja autori, ktorí v r. 1992-1993 precestovali krížom-krážom Slovensko, Čechy aj Moravu, publikovali svoju bohatú umeleckú fotografickú žatvu v knihe Ich ging nach einem Regen (Šiel som za dažďom, resp. Šiel som po daždi), ktorá vyšla r. 1998 vo vydavateľstve Gollenstein. Knihu sprevádzajú texty slovenských, českých aj svetových spisovateľov a osobností zo sveta politiky a vedy. Úvodné slová do nej napísali obidvaja prezidenti: R. Schuster a V. Havel. Literárny úvod pochádza z pera M. Richtera.

           Na vernisáži výstavy, ktorá v obraze zachytáva momentky z výstavby centra Košíc, ale aj pukliny na schodoch vedúcich k Múzeu SNP v Banskej Bystrici, pamätnú tabuľu obetiam holokaustu v Komárne, pouličného muzikanta v centre Bratislavy, či kafkovsky hmlistú siluetu Karlovho mostu v Prahe, sa zúčastnil spolu s početným publikom aj prezident Rudolf Schuster s manželkou. S neskrývanou hrdosťou a s dojatím konštatoval, že je vždy lepšie, ak o nás, o našej krajine a našich ľuďoch podáva svedectvo niekto cudzí, napríklad novinár, ktorému sa u nás okrem voľnosti a slobody vo všetkom, čo pri práci potreboval, dostalo iste aj nemálo srdečnosti. Prezident Schuster tiež ocenil symbiózu obrazu a umeleckého slova. Na výstave si návštevník môže okrem fotografií prezrieť a prečítať básne, resp. verše a úryvky próz od E. B. Lukáča, I. Kupca, R. Slobodu, K. Peteraja, M. Richtera a D. Heviera, ale aj od J. Seiferta, F. Kafku, V. Holana či J. Grušu. Počas vernisáže dve z nich v podaní K. Peteraja a M. Richtera odzneli.

           Organizátormi výstavy a jej vernisáže sú Mestské kultúrne stredisko, Goetheho inštitút a Literárne informačné centrum. Sponzorsky prispeli Lufthansa a Hotel Kyjev.

 

(rr)