Nemecká knižná cena 2004 za celoživotné dielo Mirjam Presslerovej

Autorke kníh pre deti a mládež a prekladateľke Mirjam Presslerovej udelili Nemeckú knižnú cenu za rok 2004 za celoživotné dielo. Cenu jej odovzdajú 25. marca pri príležitosti otvorenia Lipského knižného veľtrhu. Burzový spolok Nemeckého knižného obchodu sa rozhodol pre Mirjam Presslerovú, pretože „svojimi náročnými dielami sa zaslúžila o kvalitatívny posun  kníh pre deti a mládež v Nemecku“. Pred dvoma rokmi Presslerová už získala toto ocenenie práve v kategórii kníh pre deti a mládež.

Mirjam Presslerová sa narodila v roku 1940 v Darmstadte. Študovala najprv umenie vo Frankfurte a jazyky v Mníchove. Koncom 70. rokov začala písať. Nadchla sa pre modernú literatúru pre mládež. V roku 1980 uverejnili jej prvý román Bitterschokolade (Horká čokoláda) a získala zaň Oldenburskú cenu literatúry pre deti a mládež. Doteraz napísala vyše 30 kníh, viacnásobne jej udelili Zurüšskú detskú knižnú cenu, ako aj Cenu Friedricha-Bödeckera a Medailu Carla Zuckayera.

Motívmi jej príbehov sú ťažké životné skúsenosti spojené so stratami, neľahké sociálne pomery alebo vylúčenie zo spoločnosti. Od konca 80. rokov sa sústreďuje na preklady, s vyše 200 titulmi je poprednou prekladateľkou kníh pre deti z holandčiny, hebrejčiny, afrikánčiny a angličtiny. Medzi jej prácami sa objavujú diela Amosa Oza, Uri Orleva, Zeruye Shalevovej a Batye Gurovej. Jej najvýznamnejším prekladom je kritické vydanie denníkov Anny Frankovej z holandčiny.

Burzový spolok Nemeckého knižného obchodu udeľuje Nemeckú knižnú cenu tretíkrát. Nositeľov v kaegórii za celoživotné dielo a „miláčik publika“ oznamuje už pred odovzdávaním cien . V ostatných kategóriach sú tento rok nominovaní spisovatelia: Siegfried Lenz, Yann Martel, Michael Moore, Claudia Ruschová, Janosch a Wolfgang Joopovci.

–sk–