Nemocnica je najnebezpečnejšie miesto na svete

„Nemocnica je najnebezpečnejšie miesto, kde sa môžete ocitnúť, bez ohľadu na najmodernejšie vybavenie a zemepisnú polohu ,“ vyhlásil na stretnutí so slovenskými novinármi 19. mája americký spisovateľ Robin COOK(1940). Predpokladám, že vie, o čom hovorí. Nielen preto, že je doteraz praktizujúci chirurg a očný lekár, ktorý , ako tvrdí, je náhodou aj autorom, ale umiestnil dej všetkých svojich 27 trilerov do lekárskeho prostredia. Výnimkou nie je ani jeho najnovší román Kritický stav, kde hrdinovia bojujú so záhadnou smrteľnou infekciou na troch vychýrených amerických klinikách.

Robin Cook, ktorý práve podniká okružnú cestu po Európe, mal vraj mimoriadny záujem navštíviť Slovensko. Dôvod: vydavateľstvo Ikar vydáva od roku 1992 úspešne všetky jeho bestsellery a prvý raz jeden z nich uviedol osobne. Navyše, ako spisovateľ hovorí: „ Cítim istú zodpovednosť voči čitateľom, ktorí si nájdu čas na čítanie mojich kníh. V každej riešim istý bio - etický problém, ktorý sa dotýka nás všetkých a chcem preto, aby ľudia vedeli, že som skutočný človek, lekár a autor, ktorý nesúhlasí s rozmáhajúcim sa nešvárom -  obchodom s medicínou.“

Rodák z New Yorku žije so svojou rodinou (oženil sa na prahu šesťdesiatky a o rok neskôr sa mu narodil syn) striedavo v Bostone a na Floride. O svojich začiatkoch hovorí, že pôvodne ho viac zaujímala fyzika ako písanie a z finančných dôvodov cez deň síce študoval na univerzite, ale v noci pracoval v laboratóriu. Promoval na Columbia University Medical School a postgraduálne štúdium dokončil na Harvarde. V roku 1969 nastúpil ako vojenský lekár na atómovú ponorku. Práve tam začal písať svoju prvú knihu o živote čerstvých absolventov medicíny. Preslávil sa až druhou knihou Kóma o nelegálnom obchode s ľudskými orgánmi, ktorá vyšla v roku 1977. Dnes patrí medzi najúspešnejších svetových autorov lekárskych trilerov. Venuje sa však aj naďalej medicíne. A keďže rád relaxuje nielen pri športe, ale i architektúre a interiérovom dizajne, najnovšie vraj podniká aj v oblasti realít.

-eť-