Aké e-knihy sa najviac čítajú?

Komplexný prieskum neexistuje, no niektoré čísla naznačujú, že e-čitateľov láka krimi, zvlášť Jo Nesbø.Keď vyšla v marci česká Červenka od Joa Nesbøho, len za prvé tri dni sa v Česku a na Slovensku predalo neuveriteľných 1000 e-kníh. Papierových niekoľkonásobne viac, samozrejme, ale pri e-knihe je to úžasné číslo. Veľkým lákadlom bola aj súťaž platformy Wooky na Rajknih.sk o čítačku Kindle 5. Stačilo si kúpiť Červenku, vyplniť krátky dotazník a ste v hre. No šanca vyhrať bola minimálna, keďže išlo o jediného výhercu. Bodaj by takýchto „lákadiel“ bolo viac, aby sme sa naučili kupovať e-knihy a nesťahovať ich nelegálne.

Na nedávnom Knižnom veľtrhu v Paríži totiž zaznelo zaujímavé číslo. Podľa prieskumu je až 50% stiahnutých e-kníh pirátskych. A je jedno, či sú bez alebo s DRM, či sú vo formáte ePub alebo v PDF. Pirátov nezastaví nič. Prieskum realizovali na francúzskych čitateľoch a medzi ilegálne najsťahovanejšie e-knihy patrili komiksy, sci-fi a bežná beletria.

Zaujímavé je, že pirátstvo sa netýka len hitov a známych autorov. Každopádne, trend sťahovania ilegálnych kópií kníh je alarmujúci a treba v tomto smere podniknúť výraznejšie protiopatrenia. Preto je príjemné vidieť, že hoci aj s podporou súťaže si ľudia vo veľkom sťahujú legálne verzie e-kníh.