Newsletter Knižnej revue 10/2021

Oceňovaní a tí druhí
Jesenná literárna úroda priniesla domáce aj svetové mená držiteľov prestížnych ocenení za celoživotnú či aktuálnu tvorbu. Nobelova cena, Cena Anasoft litera, súťaž Básne SK/CZ, Zlatá vlna i cena LIC vyzdvihli pozoruhodných autorov a autorky, ktorých mená si budeme spájať s kvalitou. O niečo menej jednoznační sú autori, ktorých si spájame s temným dejinným obdobím, režimom alebo politickým pôsobením. Ich štýl písania bol originálny a výborný, ale... O dobrých autoroch a zlých spisovateľoch sa rozprávali odborníci na seminári SAV a snažili sa nájsť odpoveď na otázku: Ako sa v procese školskej výuky zaoberať kontroverznými autormi? Výsostne aktuálnych horúcich tém dneška je v októbrovej Knižnej Revue dosť, poďte sa začítať.

KRátko o diele na titulke
Autorkou diela na titulke je mladá výtvarníčka a čerstvá držiteľka ceny Nadácie VÚB za maľbu pre mladých umelcov, Rita Koszorús. Dielo schMERZbild 102 Luxemburg, akryl a tuš na papieri, 2020 je z rovnomenného cyklu, ktorý sa zrodil v Berlíne počas tvorivého pobytu umelkyne. Prekrývanie vrstiev historických stôp, západnej a východnej časti mesta, rôznych etnických kultúr, plagátov a mestských štruktúr sa pretavilo do abstraktných obrazov, ktoré Rita ukotvila v medzivojnovom umeleckom prúde. schMERZbild sa stal akýmsi zápisníkom z ciest po rôznych mestách a miestach, ale aj ciest v čase a v pamäťových stopách.

Dobrota Pucherová o čerstvom Nobelistovi: Aj on bol utečencom
Aktuálnym nositeľom Nobelovej ceny za literatúru 2021 je pôvodom Zanzibarčan Abdulrazak Gurnah, ktorému dodnes u nás nevyšla v preklade žiadna kniha. S o to väčšou radosťou vám prinášame odomknutý zasvätený článok Dobroty Pucherovej, afrikanistky, pôsobiacej v Ústave svetovej literatúry SAV a na Viedenskej univerzite, kde vyučuje africkú a postkoloniálnu literatúru. Naslovovzatá odborníčka na africkú literatúru sa ponorila do diel utečenca a teraz aj Nobelistu Gurnaha, ktorého porota ocenila za „nekompromisné a súcitné preniknutie do účinkov kolonializmu a osudu utečenca v priepasti medzi kultúrami a kontinentmi“.

Ivana Hostová: Manifest Básne kyborgyne
Asi by sme si mali začať zvykať, že umelá inteligencia vytvorí konkurenciu aj „analógovým“ spisovateľom. Vo svete hudby nič nové, ale aby počítač písal plnohodnotné úvahy o ľudskej existencii? Jedna taká umelá inteligencia – Liza Gennart – vyhrala cenu Zlatá vlna za svoju zbierku poézie. Tento a veľa ďalších s tým spojených paradoxov analyzuje knižná vedkyňa a prekladateľka Ivana Hostová, ktorá píše: „Lizina poézia je poézia slepohluchého dieťaťa, ktoré sa nikdy nedotklo, neochutnalo, neovoňalo. To však úvahy smeruje aj k postľudskému, posthumánnemu pobytu vo svete. A zas. Do akej miery dokážeme vôbec svet vnímať?“

Veronika Dianišková: Stroj času Martina Hilského
Ak by mal Shakespeare príbuzenstvo v našich končinách, určite by sa volali Ľubomír Feldek a Martin Hilský – dvaja neúnavní tlmočníci Shakespearových odkazov na Slovensku a v Česku. „Ak sa o prekladoch vo všeobecnosti traduje, že sú buď krásne, alebo sú presné, u Hilského platia vždy oba pojmy,“ píše Veronika Dianišková. Avšak kniha, ktorú recenzuje, sa Shakespeara dotýka skôr okrajovo. Martin Hilský v knihe Shakespearova Anglie – Portrét doby zachytil život ľudí v renesančnom Anglicku a získal za ňu prestížnu cenu Magnesia Litera 2021, ktorá sa udeľuje v Českej republike.

Silvia Ruppeldtová: Na dne v Paríži, Londýne, kdekoľvek
Publicistka, prekladateľka a esejistka sa pozrela na kultového Georgea Orwella, avšak nie na jeho najznámejšie dielo. V slovenskom preklade vyšla jeho prvotina Na dne v Paríži a Londýne, ktorá sa zaoberá fenoménom chudoby v 20. rokoch minulého storočia. Chudoba a z nej prameniaca nenávisť, zlo a poníženie, ale aj chudoba ako – slovami Orwella – dedičné prekliatie je téma zaiste aktuálna v každej, aj našej dobe.  

Najbližšie knižné a literárne podujatia

19. 10. 2021 – v online priestore prebehne o 18:00 h autorské čítanie Medziriadkov, na ktorom sa predstavia autorky Nicol Hochholczerová a Emma Litvová. Link na Zoom nebude verejný, preto sa registrujte vopred.
 
20. – 24. 10. 2021 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko – Po dvojročnej vynútenej prestávke prichádza 73. ročník Frankfurtského knižného veľtrhu s príznačným heslom Re:connect  Vitajte späť vo Frankfurte. Predstaví sa 1500 vystavovateľov z viac ako 70 krajín a okolo 200 autorov. Národnú expozíciu Slovenskej republiky, ktorú pripravilo naše Literárne informačné centrum, nájdete na prízemí haly 4, na pozícií B 66. V slovenskom stánku sa odprezentuje 50 slovenských vydavateľstiev s vyše 500 knižnými titulmi. Informácie o veľtrhu tu.

31. 10. 2021 Košice – Do konca októbra môžu študenti košických stredných škôl poslať svoje literárne príspevky do prvého ročníka literárnej súťaže Via Litera. Súťaž v poézii a próze vyhlasuje Knižnica pre mládež mesta Košice a Rotary Klub Košice. Téma znie „KULTeen, kultúra a umenie v živote mladého človeka“ a víťaz získa cenu Petra Raševa, herca, režiséra a významnej osobnosti košického života.

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

 

  • Newsletter Knižnej revue 10/2021 - 0