Newsletter Knižnej revue 11/2021

AKO Z KOLA VON?
Zažili ste niekedy pocit, že všetko tu už raz kedysi bolo? Sme tu a vnímame, že svet sa vyvíja v opakujúcich sa cykloch. (Povedzme, taká móda, ktorá vyťahuje zo skríň raz zvonové, raz mrkvové nohavice.) Tento kolobeh, miznúci a znovu sa rodiaci, prináša aj po stovkách rokov tie isté nálady, obavy z tých istých vecí, tie isté pnutia a hnutia. Čo je na tom úžasné? To, ak sa dokážeme z minulosti poučiť pre našu dnešnú dobu a prijímať veci s pochopením a bez strachu z neznámeho. Máme sa z čoho poučiť. Spred storočia k nám prehovárajú verše Hviezdoslava, iskrivé postrehy Timravy, vo svete počítačov nám pomáhajú tisícročné skúsenosti s mocou a ovládaním, pri záplave hejtu máme poruke nestranné nazeranie na „hejslovácku“ minulosť a pri rozmýšľaní, kam sa uberá naša kultúra, môžeme zaloviť v spomienkach dnešných šesťdesiatnikov, ktorým bývalý režim kruto zúčtoval pokus priniesť do akceptovaného umenia trochu avantgardy. Vracajú sa aj knihy, ktoré nemohli byť v minulosti čítané, a vychádzajú úplne nové, s ktorými jasnejšie vidíme za horizont.

KRátko o diele na titulke
Tvár novembrovej Knižnej Revue dala vizuálna umelkyňa Pavlína Fichta Čierna v umeleckom projekte Dataportrét, 2021, ktorý vznikol v spolupráci s počítačovým programátorom, pričom dáta o autorke z internetu sú vizualizované forenznými nástrojmi. Experiment poukazuje na problematiku zneužívania informácií na internete. Viac o diele píše autorka vnútri čísla.

Cipárov ilustrátorský debut a Feldekova Hra pre tvoje modré oči vychádza po viac ako 60 rokoch od zničenia

V novembri náhle odišiel akademický maliar, grafik a známy ilustrátor Miroslav Cipár. A práve v tomto čase nanovo vychádza kniha Ľubomíra Feldeka Hra pre tvoje modré oči, v ktorej Cipár debutoval ako knižný ilustrátor. Kniha – hravé detské leporelo, ktorú minulý rigidný režim zošrotoval.
Potešte sa znovuobjavením príbehu jednej knihy a skupiny talentovaných mladých ľudí, ktorí napriek všetkému nestratili entuziazmus a stali sa z nich rešpektované osobnosti kultúrneho sveta.

Eva Dědečková: Patológia digitálneho spoločenstva

Čaká nás temný novovek? Ale kdeže... veď my ho už žijeme. Kniha Jamesa Bridleho Temný novovek – Technológie a koniec budúcnosti odpovedá na otázku, či sú počítačové technológie uľahčením života alebo nie. Názov napovedá, akým smerom sa jeho odpoveď uberá, pričom autor ostáva nohami na zemi. „Naučili sme sa technológie inštrumentálne používať, teraz je čas prebudiť sa z naivných predstáv o ich hodnotovej neutralite a pri ich využívaní začať konečne premýšľať kritickejšie. Napokon, to je úloha, ktorú moderná spoločnosť spokojne preskočila,“ píše v recenzii filozofka Eva Dědečková.

Ivan Stodola: Temné prúdy slovenských dejín

Načasovanie knihy Fašizmus náš slovenský nemohlo byť lepšie. Dnes, keď sa slovom „fašista“ ohadzujú navzájom rôzne politické prúdy tak vehementne, až tento pojem stratil svoj pravý význam, prichádza publikácia kolektívu mladých historikov a historičiek pod vedením Antona Hruboňa, ako píše Stodola: „po tridsiatich rokoch výskumu a polemík s ambíciou prinavrátiť politicky zneužívanému pojmu fašizmus vážnosť a „vrátiť ho do slovenských dejín“ ako plnohodnotnú súčasť historických a politologických vied.“

Azda nie je priskoro na vianočné tipy

Komiks o Lasicovi a Satinskom
Peter Gärtner a Juraj Balogh sú tvorcami komiksu Radostná správa (vydavateľstvo Monokel), ktorý mapuje zrod, začiatky a vrcholné tvorivé roky dvojice Lasica – Satinský. Radostná správa je druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú stihli uviesť koncom 60. rokov v Divadle na korze, pred ich zákazom.

Vianočné príbehz 25 slovenských autorov a autoriek
Dohviezdny večer je kniha pre deti aj dospelých, ktorú vydáva LIC. Nechýbajú zázraky a tajomstvá, bez ktorých by najkrajší deň v roku nemal svoje čaro.

Timrava bez servítky
Výnimočná slovenská prozaička bez servítky zachytila život na vidieku a malomeštiactvo v správaní národne orientovanej spoločnosti. Kniha Božena Slančíková Timrava: Meno mám zo studničky (Slovart) obsahuje Ťapákovcov, Skon Paľa Ročku a ďalšie jej diela.

Najbližšie knižné a literárne podujatia

30. 11. 2021 – Prihlásiť sa na rezidenčný tvorivý pobyt v krajinách V4 sa dá do konca novembra vďaka výzve Vyšehradské literárne štipendium na rok 2022. Štipendium je určené autorom, prekladateľom kníh, esejistom, literárnym kritikom či publicistom a novinárom. Viac informácií na webe LIC.

 1. – 21. 12. 2021 vo vybrané dni, 14:00, Bratislava - Vianočná tržnica sa mení na Salónku, salón lokálneho umenia, dizajnu, kníh a dobrôt. Usporiadateľom akcie je SLSP, Urban Market a BRaK – Bratislavský knižný festival. Viac o Salónke.

4. 12. 2021, 15:00 – 22:00, Bratislava – Festival slovenskej literatúry Autoriáda 2021 v Novej Cvernovke sľubuje nabitý program. Začína sa slávnostným odovzdávaním cien 25. ročníka literárnej súťaže Poviedka roka. Čau o piatej predstaví diela Mareka Vadasa a Balla v dramatizovanom čítaní. Vydavateľstvo KK Bagala v rámci osláv 30 rokov svojej existencie uvedie novú exkluzívnu ExEdíciu obľúbených slovenských spisovateľov za účasti Pavla Rankova, Máriusa Kopcsaya, Karola D. Horvátha, Balla a Viliama Klimáčka. Viac o podujatí.
 
4. 12. 2021, 19:00, Bratislava – V rámci Autoriády v Novej Cvernovke sa uskutoční slávnostné vyhlásenie laureáta literárnej CENY RENÉ 2021, nazývanej aj Anasoft litera gymnazistov, pretože práve tí nominujú víťaza spomedzi autorov a autoriek. Cieľom je podporiť záujem študentov stredných škôl o čítanie súčasnej slovenskej literatúry. Vyhlásenia sa zúčastnia Barbora Hrínová, Richard Pupala, Nataša Holinová, Zuzana Šmatláková a Jana Juráňová.

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

 

 

 

  • Newsletter Knižnej revue 11/2021 - 0