Newsletter Knižnej revue 1/2022

Nič, len jedna kniha
Ešte skôr ako sa ponoríme do sveta plného kníh, predstavte si kníhkupectvo, ktoré celý týždeň ponúka len jednu knihu. Jeden titul v jednej miestnosti. Jeden kus, vystavený na stojane, ktorý si môžete prelistovať, kúpiť alebo o ňom podebatovať s autorom počas večerných diskusií.
Toto kníhkupectvo skutočne existuje a svoj minimalistický koncept si drží od roku 2015. Morioka Shoten sa nachádza v starej štvrti japonského Tokya a návštevníkom umožňuje skoncentrovať svoju myseľ na jednu vec. Každý titul sprevádza aj tematická výstava, takže priestor v digitálnej ére láka knihomoľov z celého sveta vybrať sa sem osobne.

KRátko o diele na titulke
V meditatívnej polohe ešte ostaneme, pretože diela známej výtvarníčky Denisy Lehockej k tomu svojou prvotnou nepreniknuteľnosťou vyzývajú. Krehké obrazy alebo objekty reportujú správy o tomto svete znepokojujúcou naliehavosťou. Zažiť tieto pocity na vlastnej koži sa aktuálne dá na kolektívnej výstave v Slovenskej národnej galérii a tiež na samostatnej prezentácii v Kunsthalle LAB Bratislava.

Fiodor Michajlovič Dostojevskij – človek na rozhraní

Pomenovať spisovateľa, jeho dielo a život nebolo nikdy ťažšie. O veľkom význame a vplyve tohto ruského spisovateľa niet pochýb. Avšak po tom, čo sa pri príležitosti jeho dvojstého výročia od narodenia objavil názor o Dostojevského toxicite, pred kritikmi a odborníkmi stojí veľká otázka, ako sa v dnešnom kontexte s F. M. D. vysporiadať. Valerij Kupka – básnik, literárny vedec, odborník na dejiny ruskej literatúry a prekladateľ z ruštiny, ukrajinčiny a do rusínčiny, sa Dostojevského chopil bravúrne a vrstvu po vrstve odkrýva túto neľahkú tému, ktorú otvárame online.

Krásny život zvieratiek po smrti 
Januárové číslo Knižnej Revue patrí najmä detskej knihe. Z mora či lesa krásnych a poučných príbehov vyberáme titul od susedov z Česka, nazvaný Myši patria do neba. Príbeh myšky Šupito sa začína netradične, jej koncom, keď sa dostane do zvieracieho neba. Spisovateľka pre deti a mládež Iva Procházková stvorila príbeh, ktorý sa už pripravuje aj na plátna kín. „Opisy až vyrážajú dych, sú očarujúce, plné neo­čakávaných nápadov a fantázie,“ píše recenzentka Ivana Mičuchová. 
Rovnocennou súčasťou knihy sú ilustrácie Denisy Grimmovej. Nie je to skvelé, keď detskú knihu ilustruje menovkyňa najväčších rozprávkarov všetkých čias?

Žiadna vata medzi slovom a životom

Ak sa má myšlienka dostať na svetlo sveta, prederie sa tam niekedy až neuveriteľnými cestami. Tak nielen zápisky, ale aj ich autorka Simone Weilová, našli svoj úkryt a ochranu u katolícky zameraného spisovateľa Gustava Thibona počas druhej svetovej vojny. Nutné je dodať, že mladá Židovka bola ľavičiarskou aktivistkou a patrila k prúdu mystikov, hľadajúcich bájnu jednotu v najrôznejších učeniach východu, v joge či budhizme. Kniha Tiaž a milosť sa zamýšľa nad základnými morálnymi či estetickými kategóriami a ako uvádza recenzentka Diana Mašlejová: „Weilovej písanie je oslobodené od akéhokoľvek emocionálneho náboja, nie je v ňom prítomná žiadna slovná kvetnatosť, rozvinutie, vysvetlenie – slovami Thibona, „medzi životom a slovom nie je nijaká vata.“

Odvrátená stránka Mexika 

Aj Mexiko a jeho literárne skvosty spestrujú čítanie novoročnej KR v chladných dňoch. Vydavateľstvo Brak prináša hneď dva tituly hodné pozornosti. Kniha básnika a prozaika José Emilia Pacheca Bitky na púšti je jednoznačným odkazom, že láska je v poriadku. Avšak pod príbehom nešťastne zamilovaného žiaka sa odvíja príbeh temnej stránky Mexika, akou je korupcia či mačizmus.
Podobné stránky života v Mexiku si vo svojej Prázdnej knihe všíma aj spisovateľka Josefina Vicens. „Cez prežívanie star­šieho muža v (knihe) odráža azda všetky vnútorné súže­nia Mexičanov v polovici minulého storočia, z ktorých sa nevymanili dodnes,“ píše recenzentka Alexandra Jurišová.

Najbližšie knižné a literárne podujatia

21. 1. 2022, 18:00, online Dnes ešte stihnete 6. ročník diskusie s vydavateľmi na Facebooku Panta Rhei. Tešiť sa môžete na diskusiu so zástupcami vydavateľstiev Absynt, Ikar, Slovart, Tatran a Vydavateľstvo N Press.
 
25. 1. 2022, 19:00, TRNAVA – V Malom Berlíne predstaví Samuel Kováčik, teoretický fyzik a autor projektu Vedátor_sk, svoju novú knihu Obyčajné zázraky. V diskusii vás prevedie fungovaním energie, hmoty, vesmíru, alebo oblakmi. Viac o podmienkach účasti na diskusii tu.
 
26. 1. 2022, 19:00, PRAHA Slovenský inštitút a Book's Calling Club v spolupráci s vydavateľstvom KK Bagala pravidelne predstaví súčasnú pôvodnú literárnu tvorbu. Prvé stretnutie bude venované dvom knihám autora Ballu – Medzi ruinami a český preklad knihy Je mrtvý. Podujatie sa uskutoční na mieste Božská Lahvice.
 
31. 1. 2022, 18:00, online Autorské čítanie začínajúcich a etablovaných autorov v rámci Medziriadkov pokračuje v novom roku v tandeme: básnik, sociológ a literárny kritik Dominik Želinský a talentovaná poetka Dorota Suránová. Na podujatie je potrebné zaregistrovať sa vopred na tomto linku.

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

 

Zdroj titulnej fotografie: Miyuki Kaneko, Morioka Shoten

  • Newsletter Knižnej revue 1/2022 - 0