Newsletter Knižnej revue 12/2021

UŽ LEN PÁR DNÍ A SÚ TU ZAS
December patrí Vianociam. Aspoň u nás, hoci niekedy si myslíme, že bez Vianoc sa nedá žiť nikde na svete. Pokojne by sme dopriali túto krásnu a výpravnú tradíciu aj ľuďom iných kultúr. Ale mnohokrát by sme ich nedopriali ľuďom, ktorí sa od tradičného obrazu Vianoc niečím líšia – nesedia večer pri stole s rodinou, možno na večeru nemajú ani kapustnicu, možno sa týchto sviatkov desia. Knižná Revue s radosťou prináša autorov a ich diela, ktoré otvárajú nové pohľady a nové svety. Nechajme sa tými príbehmi inšpirovať, knihy sú predsa istotou pod vyzdobeným stromčekom a Vianoce nám naozaj nik neukradne.

KRátko o diele na titulke
Vianoce už klopú na dvere. Takto priam „vizionársky“ pomenoval grafický dizajnér Róbert Szegény cyklus grafík, z ktorého pochádza aj grafika na obálke aktuálnej KR. Znepokojivá ružová tvár bola zámerom autora, reflektujúceho túto dobu. Štipku úľavy prinesie vysvetlenie, že inšpiráciou bola podobnosť s časťami rastlín. Ak tam skôr vidíte príbor na vianočnom stole, smutné oči kapra alebo svetielka, ste rovnako na správnej ceste.

Hviezdne mená v Dohviezdnom večeri

Dvadsaťpäť autorov a autoriek nás bude kŕmiť vianočnými zimnými príbehmi až do Štedrého dňa, alebo – ak chcete – Dohviezdneho večera, kedy sa treba dívať do hviezd a čítať z nich. Príbehy v knihe z vydavateľstva LIC sú plné magickej atmosféry, ľudského dobra, tradícií, lásky a všetkého, čo na Vianoce chceme vnímať. Medzi autormi sú mená ako Jana Bodnárová, Dominika Madro, Monika Kompaníková, Agda Bavi Pain, Mirka Ábelová, Branislav Jóbus, Daniel Hevier a ďalších necháme ako prekvapenie. Aj to k tomu patrí.

Ľubomír Feldek urobil dôležité rozhodnutie: hop alebo trop?

Plodný slovenský spisovateľ nielen detských knižiek, prekladateľ nielen Shakespearových hier a básnik celou svojou bytosťou sa spovedá v rozhovore so svojou dcérou Annou Larou. Pozorný načúvač a duchaplný rozprávač v knihe Hop alebo trop sumarizuje svoj profesionálny život, plný postáv a situácií, ktoré ho posúvali ďalej alebo zamotali osud celej jeho rodine. Svojimi slovnými hračkami a citom pre jazyk každé Vianoce tešil deti knihami rozprávok a tým istým ostrovtipom nedal spávať mnohým pohlavárom, ktorí sa v slovách hneď spoznali. 
V knihe nechýbajú kaviarenské historky, politický kontext, ani kopa postáv z jeho bohatej tvorby. Veľká šanca, že aj tentoraz nájdeme Feldeka u nás doma pod vianočným stromčekom!

Svetová literatúra býva v Afrike

„Toto bol skutočne annus mirabilis pre africkú lite­ratúru,“ píše afrikanistka Dobrota Pucherová a vymenováva neuveriteľný zoznam tohtoročných ocenení, ktoré pozbierali Afričania: Nobelovu cenu za litera­túru, Goncourtovu cenu, nemeckú Friedenspreis des Deutschen, americkú Neustadt International Prize for Literature, Prémio Camões pre literatúru v portugalčine a aj Bookerovu cenu.
Spoznajte nositeľa Bookerovej ceny za román Sľub Damona Galguta a objavte svet, z ktorého pochádza Mohamed M. Sarr, držiteľ Goncourtovej ceny za knihu Najtajnejšia ľudská pamäť.

Jednorožce sa už nemusia cítiť osamelo

Knižný debut Jednorožce autorky Barbory Hrínovej, ovenčený Cenou Anasof litera 2021, začiatkom decembra získal ďalšiu cenu, tentoraz Cenu René, ktorú udeľujú študenti slovenských gymnázií. „Mne sú sympatickí ľudia, ktorí sa nezabývali v nejakom vopred a definitívne osvojenom svetonázore, filozofii alebo príslušnosti k sociálnej skupine, ale neustále svoj názor korigujú podľa toho, čo vidia okolo seba,“ hovorí laureátka v rozhovore pre KR.

Kafka v Tatrách

„V zimný sobotný večer 18. decembra 1920 pricestoval Franz Kafka rýchlikom z Prahy do Popradu, aby sa odtiaľ odviezol električkou do Tatranskej Lomnice, kde naňho čakal konský povoz so saňami smer Tatranské Matliare,“ takto zasnežene začína zimný príbeh spisovateľa, ktorý vo Vysokých Tatrách hľadal úľavu od pľúcnej choroby. Na mieste niekdajšieho sanatória Tatra zásluhou profesora Mydlíka stojí pamätník Kafkovho pobytu. Zásluhou profesorovej partnerky Kataríny Derzsiovej vyšla monografia Tuberkulóza pľúc Franza Kafku v druhom vydaní. Obe diela (kniha i pamätník) dotvárajú obraz života ikonického autora.

Najbližšie knižné a literárne podujatia

10. 12. 2021, Košice – Knižnica pre mládež mesta Košice zorganizovala online stretnutia s autormi detskej literatúry Vianočná knižka sa otvára. Ešte stihnete besedu s Michaelou Ellou Hajdukovou (9.12.), Petrom Karpinským a Dávidom Dziakom (10.12.). Viac o podujatí tu.
 
13. 12. 2021, 18:00, online – Prekladatelia staršej slovenskej literatúry do anglického jazyka - Charles Kraszewski, John Minehane a Charles Sabatos sa budú s Miroslavou Vallovou rozprávať o svojich prekladoch a o výzvach, ktoré plynú z prekladania a vydávania nie súčasnej literatúry. Videozáznam z besedy a viac informácií tu

14. 12. 2021 – 16.12.2021, 17:00, Bratislava – Známi herci a herečky priamo vo výklade Mestskej knižnice v Bratislave vykúzlia vianočnú náladu čítaním nadčasových vianočných rozprávok. Čítanie môžete sledovať naživo na Facebooku alebo úplne naživo pred výkladom knižnice na Kapucínskej 1, zastávke električky.
 
14. 12. 2021 18:00, online – Cez Zoom a v duchu vianočnej tradície Medziriadkov sa predstaví Viliam Nádaskay, člen organizačného tímu Medziriadkov, ktorému v tieto dni vychádza básnická novinka Zmyslov zbavovaný. Pozvanie na čítačku prijala aj úspešná Medziriadkarka Barbara Vojtašáková a premiérovo sa predstaví Daniel Domorák. Registrácia na čítačku tu. Viac informácií.

15. 12. 2021, 19:00, online – Literárne informačné centrum, Slovenský inštitút v Prahe, literarnyklub.sk a KK Bagala – vydavateľstvo pôvodnej tvorby pripravili literárne stretnutie pri príležitosti nedožitých 75. narodenín spisovateľa Dušana Mitanu. Spomínať na autora a jeho knihy budú Daniel Hevier a Lubomír Machala, moderuje Dado Nagy. Video v premiére si môžete pozrieť a s divákmi četovať na YouTube LIC_online.

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

 

 

  • Newsletter Knižnej revue 12/2021 - 0