Newsletter Knižnej revue 3/2021

Chceli by ste čítať knihy, ktoré napísala umelá inteligencia? Básne a romány, na počkanie vygenerované umelou neurónovou sieťou? Prečo nie – : nad veršom Smrť znamená jedinečný vývoj. Kde bolo tam bolo sa dá zamyslieť a nájsť v ňom významy a asociácie vo viacerých vrstvách. Faktom je, že taká literatúra tu už je a vychádza v knižných vydavateľstvách, ako napríklad zbierka básní Výsledky vzniku (Drewo a srd), ktorú napísala neurónová sieť Liza Gennart a z ktorej je ukážka. U českých susedov pôsobí Digitální spisovatel, ktorý na základe algoritmu vytvoril z tisícky kníh známych spisovateľov päť poviedok od sci-fi po milostný príbeh.
Nastala chvíľa, aká sa v živote vydavateľstiev vyskytne len raz – teraz sa nemôžu pomýliť vo vydanom titule, pretože bude napísaný presne podľa gusta zacielenej skupiny čitateľov! Súboj umelcov proti počítačom ako Garri Kasparov proti šachovému robotovi. Naozaj je to také ľahké?
V roku 1980 prišiel filozof John Searle s experimentom Čínska izba. Searle sedí sám v miestnosti, so sebou má len manuál k zoskupeniam čínskych znakov a odpoveďami na ne. Popod dvere mu niekto podstrčí odkaz v čínskych znakoch. Searle, aj keď nevie po čínsky, pomocou príručky odpovedá na zhluk znakov správnymi znakmi. Číňan za dverami si mylne myslí, že vnútri sedí čínsky hovoriaci človek, zatiaľ čo Searle nemá šajnu o tom, čo bolo obsahom konverzácie. Rovnako by konal počítač. Znamená to, že rozumie čínštine? Nie. Len simuluje ľudské myslenie, v skutočnosti je to bezduchý stroj. Alebo nie?
Na odľahčenie si určite pozrite a vypočujte dielo „umelej literatúry“ – Svet sa nám nestal by Umelá neinteligencia z konca minulého roka. Za debutom človeko-stroja stojí undergroundový umelec Samuel Szabó. Algoritmus strojového učenia RNN nakŕmil obsahom z internetových diskusií, z ktorých četovací bot vytváral vlastné výpovede. Dielo nemá ambície tváriť sa ako plnohodnotná náhrada človečej literatúry, skôr dovádza tieto vymoženosti ad absurdum.
 

KRátko o diele na titulke

Do ďalekej budúcnosti za pomoci umelej inteligencie letí Kozmonaut Matúša Maťátka. Drevený reliéf z roku 2017 je z cyklu Hrdinovia práce. Maťátko ako nadšený historik amatér navracia hrdinov socialistickej práce do dnešnej doby, v ktorej veľkolepé zástupné symboly vyznievajú inak. V skafandri je prvý československý kozmonaut Vladimír Remek, člen posádky kozmickej lode Sojuz 28. Teraz si zo Zeme vychutnáva pristávanie sondy Perseverance na Marse, zatiaľ čo tu sa boríme s rôznymi katastrofami.

Rodák z Gemera vystrelil hrdinu do vesmíru skôr ako Verne

Ešte chvíľu ostávame v záklone, s pohľadom upreným do vesmíru. V predstihu na webe odomykáme príbeh fantastickej knihy Hviezdoveda revúckeho rodáka Gustáva Reussa.
Gustáv Reuss, zakladateľ slovenskej vedeckej fantastiky, vyslal v roku 1856 svojho hrdinu Krutohlava v Hviezdovede balónom priamo na Mesiac. Teda o sedem rokov skôr a o mnoho kilometrov vyššie než Jules Verne, ktorý nechal hlavné postavy letieť Päť týždňov v balóne nad Afrikou. Prišiel Reuss o svoje prvenstvo len preto, že knihu písal v gemerskom nárečí? Publicista Marek Čabák prináša pohľad na nové vydanie Hviezdovedy a hlavného hrdinu Krutohlava, ktorý „vstáva zo svojho literárneho hrobu, pripravený poučiť novú generáciu čitateľov a opäť bojovať s ignoranciou a nedostatkom vzdelania.“ Možno si spomínate na literárnu súťaž vedeckej fantastiky z 90. rokov, ktorá niesla meno Gustáva Reussa.

 

Kniha roka s novou kategóriou pre deti

Literárne informačné centrum v Bratislave a mesačník Knižná revue vyhlasujú 29. ročník čitateľskej ankety Kniha roka 2020. Nominačný zbor literárnych osobností vyberá výnimočné diela z oblasti slovenskej literatúry a o víťazoch rozhodujú čitatelia v ankete. V tomto ročníku pribudla novinka, ktorou je samostatná kategória Kniha pre deti a mládež. Usporiadatelia sa tak rozhodli po výdatnej „úrode“ detských knižiek, ktoré si zaslúžia pozornosť. Výsledky sa dozvieme v polovici mája. Sledujte nové informácie a hlasujte!

Fantázia, množ sa!

Redaktorka Knižnej revue a spisovateľka Dominika Madro podrobne recenzuje na dvojstrane antológiu fantastických poviedok Fantázia 2020, zostavenú zo súťažných textov Martinus Ceny Fantázie. „Objavili sa témy holokaustu, uskutočneného i neuskutočneného otcovstva, súrodeneckých vzťahov, lepšie i prvoplánovejšie spracovaný boj dobra a zla, autentické svety blízkej budúcnosti a tento rok väčšina s akcentom najmä na silné ženské hrdinky,“ píše Madro a súdiac podľa titulku je s mierou fantázie spokojná.

Slobodné rozprávky Jaroslavy Blažkovej

Hoci túto spisovateľku a emigrantku, ktorá druhú časť života prežila v Kanade, vnímame najmä cez literárnu skupinu Generácia 56 a jej tvorbu pre dospelého čitateľa, alebo ako priekopníčku feministických tém, bola by škoda nepreskúmať viac jej knižky pre deti. „Ona sama je ostrov. Fantázia, humor, dekonštrukcia textu, hravosť a živý autentický jazyk sú opornými bodmi, na ktorých tento ostrov stojí,“ píše Diana Mašlejová. Jaroslava Blažková za detskú tvorbu dostala viacero ocenení. Čo tak opäť zažiť cestovateľský pocit slobody s knihou Mačky letia do Kanady?

Mat na štyri ťahy?

Aktuálnu tému morálnych dilem v krízovej dobe rozoberá filozofka Eva Dědečková v recenzii knihy Medzi dobrom a zlom Jána Markoša. Tento filozof so záberom do evanjelickej teológie a šachový veľmajster naznačuje ako možno dospieť k správnemu etickému rozhodnutiu, no slobodné rozhodnutie necháva na človeku.

 

Najbližšie knižné a literárne podujatia

25. 3. 2021, 19:00 – Rakúske kultúrne fórum usporiada literárne čítanie Jazyk je hmatateľný. Moderátorka a zároveň prekladateľka jeho básní, Mila Haugová, bude čítať diela Ferdinanda Schmatza, experimentálneho lyrika, spisovateľa a esejistu. Online podujatie nájdete na Facebooku.
 
25. 3. 2021, 19:00 – Na 98. vydaní Klubu pomalých čitateľov sa cez Skype bude diskutovať o románe Daniela Kehlmanna Tyll. Chyťte si svoje miesto.
 
30. 3. 2021, 14:00 – Na Rádiu DEVÍN vyhlásia moderátorka Andrea Makýšová Volárová, porotkyňa minuloročnej Anasoft litera Zuzana Belková a organizátorka súťaže Miroslava Vallová meno laureáta alebo laureátky Ceny René – Anasoft litera gymnazistov 2020. Naživo sa spoja aj so zástupcami študentov a pedagógov a s autorom alebo autorkou víťazného titulu, o ktorom sa rozhodlo v tajnom hlasovaní. Organizátorom je Literárne informačné centrum a Anasoft litera.
 
30. 3. 2021, 18:00 – Platforma pre mladú literatúru Medziriadky na svojom autorskom čítaní predstaví tvorbu úspešnej Medziriadkarky Simony Sádeckej a spisovateľky Barbory Hrínovej, ktorá je s knihou Jednorožce (Aspekt) v aktuálnej desiatke Anasoft litera. Platforma zároveň dáva do pozornosti literárnu súťaž Medziriadkov pre deti a mládež vo veku 10 –26 rokov. Uzávierka na posielane poézie, prózy či drámy je 2. apríla.

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.

Titulmná fotografia: Zdroj: N Press

  • Newsletter Knižnej revue 3/2021 - 0