Newsletter Knižnej revue 6/2021

Ceny čitateľov Knižnej revue s názvom Kniha roka 2020 v troch kategóriách boli rozdané. Víťazke a víťazom gratulujeme a prichádzame so svojou troškou do debaty na tému „načo sú nám literárne ceny a akú majú hodnotu?“, ktorá je prinajmenšom taká stará ako Nobelova cena za literatúru (udeľuje sa od roku 1901). 
Ak by sa hodnota literárnych cien merala sumou na šeku pre víťaza, odpoveď by bola hneď ľahšia. Väčšina víťazov si však odnáša diplom, medailu, prípadne sošku a – prestíž. Nech dvihne ruku ten, alebo tá, čo by odmietli Pulitzera!
Kto má z knižnej ceny najväčší úžitok, je samotný čitateľ, bez ktorého by písanie kníh bolo skôr sebatrýzňou alebo psychoterapiou. Ocenenia za knihy roka pomáhajú priaznivcom kníh zorientovať sa v ponuke aktuálnych titulov a vybrať si ten svoj. Čitatelia okrem toho, že sa radi nechajú inšpirovať, chcú svoje tituly posunúť ďalej do pozornosti publika. Najznámejšou a našej cene Kniha roka asi najbližšou je Goodreads Choice Awards. Vznikla v roku 2009 na platforme Goodreads, kde si knihomoli zdieľajú knihy, recenzie a autori predstavujú svoje diela.
Na svete existujú staré a rešpektované ceny ako Nobelova cena za literatúru, ktorej minuloročnou laureátkou je poetka Louise Glücková za svoju poéziu. Pulitzerova cena je z roku 1917 a nálepka Winner of the Pulitzer Prize na obale knihy zaručuje kvalitu obsahu. Rovnako tak aj ceny zo 60. rokov  Booker Prize a Pen America Literary Awards.                         

Pristavme sa ešte pri dvoch vyhranených cenách, ktoré vyzerajú, ako by vznikli z trucu, ale majú svoj hlbší význam. Women’s Prize for Fiction, udeľovaná autorkám za beletriu, vznikla v roku 1992, keď skupina novinárov/-ok, recenzentov/-iek a ľudí z vydavateľstiev a kníhkupectiev začala rozoberať fakt, že medzi autormi nominovanými na Bookerovu cenu nebola ani jedna žena. Medzitým sa z ceny stala platforma na podporu ženských autoriek.
A poslednou samostatnou kategóriou je cena Hugo Awards, najznámejšia cena za sci-fi, ktorú založili v roku 1953 členovia Worldcon. Čo je Worldcon? To je v poriadku, táto súťaž asi nebude pre vás. 

KRátko o diele na titulke

Titulku júnovej Knižnej Revue zdobí dielo medzinárodne uznávanej umelkyne Doroty Sadovskej s názvom Madona ticha, z cyklu Zranené plátna, 2021.
O obraze, ktorý vznikol rozrezaním plátna, autorka píše: „Ticho nie je rezignácia.“
Preto ďalej pomlčíme a celý jej text si môžete prečítať v tlačenej Knižnej Revue.         

Rozhovor s laureátkou Knihy roka 2020 Veronikou Šikulovou

„Rozprávanie je dôležité. Z ľudí je predsa utkaný svet... Aj z ich slov a viet. Ja neviem zabúdať. Podľa mňa je to dáka choroba,“ hovorí spisovateľka Veronika Šikulová v rozhovore so šéfredaktorkou Knižnej Revue, Tinou Čornou Sikorovou. Navzájom ich spája mnohoročné priateľstvo, preto vás v exkluzívne odomknutom rozhovore čakajú osobnejšie otázky i otvorenejšie odpovede. Nielen o ocenenej knihe Tremolo ostinato – neromán.

Vrhať sa medzi špice kolies

Čo bolo na kresťanstve po dve tisícročia také príťažlivé? Ako je možné, že sa mu podarilo rozšíriť do oblastí s veľmi odlišnými kultúrnymi podmienkami? Akú moc dnes má kresťanstvo a cirkev?  Odpovede sa pokúša nájsť kniha Kresťanstvo – Dejiny náboženstva, ktoré zmenilo svet, zostavená z 29 textov autorov z okruhu redakcie nemeckého  časopisu Der Spiegel, na ktorú reaguje Karol Marovčík. Teológ, katolícky kňaz a publicista, spoluzakladateľ združenia Teologické fórum, ktoré sa venuje dialógu súčasnej teológie so spoločnosťou v duchu II. vatikánskeho koncilu.

Pevná istota neistoty

„V rozhovore so starým kamarátom bankár anarchista hovorí, že praktizuje skutočný anarchizmus, pretože bojuje zvnútra s tým, čo nazýva sociálnymi fikciami. Medzi ne patria náboženstvo, štát, rodina a predovšetkým peniaze,“ približuje Silvia Ruppeldtová slovenský výber 22 poviedok portugalského spisovateľa Fernanda Pessoa a medzi nimi jedinú poviedku, ktorú autor vydal za svojho života. 

Návrat potlačenej bohyne Nemesis

O zaujímavom experimente talianskeho psychoanalytika Lugiho Zoju prirovnať súčasnú krízu ku kríze gréckeho sveta, v čase keď Atény – podobne ako dnešný Západ, rozprávajú príbeh monumentálnej arogancie, píše Eva Dědečková. V knihe Dějiny arogance nazerá na globálnu krízu metódou hlbinnej psychológie. Nebude prekvapením, ak v knihe objavíme mýtus o Ikarovi.

Najbližšie knižné a literárne podujatia

Nenechajte si ujsť tri výnimočné literárne festivaly! Vychutnajte si vôňu kníh a kávy v spoločnosti nielen slovenských autoriek, autorov a ich vydavateľov a ďalších knižných tvorcov.  
 
23.  – 25. 6. 2021 .klub pod lampou – Multižánrový festival LITERA FEST ponúkne besedy so spisovateľmi a spisovateľkami, v prvý deň napríklad s Janou Juráňovou, taktiež spomienku na literárneho vedca a básnika Viliama Turčányho alebo hudobný koncert. Vo štvrtok sa literárni vedci pozrú na desiatku najlepších kníh ceny Anasoft litera, predstaví sa filozofka a spisovateľka Etela Farkašová a Laco Kerata. Skvelý zážitok sľubuje debata Veroniky Šikulovej, Magdalény Vášáryovej, Ivany Taranenkovej a Kataríny Kočálkovej o Timrave inak. Piatok patrí krátkym filmom o knihách Alty Vášovej a Lukáša Cabalu, ale aj rozhovoru Veroniky Šikulovej nielen o jej knihe Tremolo ostinatoneromán (Kniha roka 2020) so šéfredaktorkou Knižnej Revue Tinou Čornou Sikrovou.  
Pozrite si kompletný program

25. – 27. 6. 2021, Nová Cvernovka – BRaK – Bratislavský knižný festival prepája knižnú kultúru s inými oblasťami umenia a každý rok prináša v rámci festivalu multižánrový program, ktorý sa skladá z diskusných panelov, autorských stretnutí, prednášok, tvorivých dielní, filmových a divadelných produkcií, performance a koncertov. Téma tohto ročníka je Nová doba. V rámci nej zažijete predajnú výstavu kníh malých a stredných vydavateľstiev, debatu s autorom knihy Raději zešílet v divočině Alešom Palánom či online rozhovor s mladou americkou spisovateľkou Ottessou Moshfegh. Doc. PhDr. Eliška Čabalová porozpráva o typológii knižnej väzby od staroveku až po súčasnosť a predstaví sa aj súčasná hviezda poľskej literatúry Szczepan Twardoch či herečka a spisovateľka ukrajinského pôvodu, žijúca v Nemecku, Lana Lux. 
Celý bohatý program na www.brakfestival.sk.

3. 7. – 2. 8. 2021 – Mesiac autorského čítania je najväčší stredoeurópsky literárny festival. Vznikol v roku 2000 v Brne a postupne sa rozšíril i do ďalších miest. Tento rok prebehne v Brne, Ostrave, Ľvove a prvýkrát aj v Bratislave. Počas jedného mesiaca sa predstaví viac ako 60 autorov a autoriek z Česka a Slovenska. Každý jeden deň v Bratislave bude patriť literatúre, autorskému čítaniu a diskusiám. Festival bude prebiehať na troch miestach: v kostole Klarisky, v Rómerovom dome a Zichyho paláci. Na festivale sa predstaví napríklad Vladimír Merta, Balla, J. H. Krchovský, Mila Haugová, Dominika Moravčíková, Alena Mornštajnová, Milo Janáč, Mária Ferenčúhová, Petr Borkovec, Ivana Gibová, Dominika Madro alebo Petra Soukupová.
Kompletný program tu

3. – 15. 7. 2021 – Slovenská vedkyňa, astrobiologička a marsonautka Michaela Musilová, o ktorej vyšla kniha Žena z Marsu (Artis Omnis, 2020), sa po dlhom čase nachvíľu vráti domov zo svojho havajského pracoviska vo výskumnej stanica HI-SEAS. Počas pobytu absolvuje sériu osobných stretnutí s autogramiádou. Vypočuť si rozprávanie o vesmírnych záhadách, nebezpečných expedíciách, ale aj o tvrdej konkurencii a profesionálnom uplatnení žien vo vedeckom prostredí budete môcť nasledovne:
3. 7. Anime Show (13:00 DK Ružinov)
4. 7. Nitra (16:00 Pešia zóna)
6. 7. Petržalská knižnica (17:30 Prokofievova 5)
9. 7. Festival Pohoda (17:30 Café Kušnierik, 18:30 Literárny stan Martinus)
13. 7. Letná čitáreň U červeného raka (17:00 Michalská 26)
15. 7. Kníhkupectvo Panta Rhei (17:30 Poštová)

Redakcia nezodpovedá za zmeny v avizovanom programe.                         

                     

 

  • Newsletter Knižnej revue 6/2021 - 0