Hoci rakúska loď MS Stadt Wien sa po vode plaví už viac ako 70 rokov, nič nenasvedčuje tomu, že by už patrila do starého železa.

Interiér lode už za ten čas musel prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, vonkajšia podoba však zostala rovnaká. Cestujúci tak stále môžu spoza skla sledovať prácu motorov či hnacieho kolesa na pravoboku.

Parník MS Stadt Wien sa plaví po Dunaji.  Autor: Martin Hanzel, Marián Herc, Nový Čas

Loď poháňajú dva originálne dieselovo-elektrické motory zn. Sulzer, každý má výkon 460 koní. Ručne ich posádka maže každé 4 hodiny.

Na lodi sa z Bulharska až do Viedne plaví skupina spisovateľov z takmer celej Európy, ktorá takýmto spôsobom približuje záujemcom literatúru. Do Bratislavy dorazila v nedeľu a už dnes pokračuje do Rakúska. Kým rýchly katamarán zvládne trasu Bratislava - Viedeň za šesťdesiat minút, táto loď na to bude potrebovať až sedem hodín. Unikátne rakúske plavidlo vyrobili ešte v roku 1939. Na zlý technický stav však rozhodne netrpí. „Osemdesiat percent lode je stále pôvodných,“ hovorí kapitán Thomas Graner, ktorý rôznym dunajským plavidlám šéfuje už 16 rokov.

Loď MS Stadt Wien

Unikátna loď MS Stadt Wien brázdi Dunaj už 72 rokov, napriek tomu je väčšina jej technického vybavenia pôvodná.

Dĺžka ...................... 76 m

Šírka .................... 16,2 m

Rok výroby ............. 1939

Max. rýchlosť ... 18 km/h

Autor: Nový Čas, jt
http://www.cas.sk/clanok/209323/nezvycajna-atrakcia-po-dunaji-plava-parnik-z-roku-1939.html