Novotvar je živým obrazom súčasnej literatúry

Program podujatia nájdete na festivalovom webe či Facebooku.

Podujatie, ktoré má ambíciu každoročne predstavovať to najnovšie a najprogresívnejšie, čo sa urodilo v knižnom svete. Medzinárodný literárny festival Novotvar je už šiestym rokom nezameniteľným bodom na mape súčasnej kultúry v Bratislave a Modre. Aj tento rok sa organizátorom podarilo získať do programu vysoko oceňované mená literatúry – v dňoch 5. až 9. októbra ho navštívia napríklad najznámejší izraelský prozaik súčasnosti Etgar Keret či jedna z najrešpektovanejších súčasných maďarských autoriek Krisztina Tóth.

Etgar Keret na Novotvare uvedie svoju čerstvú zbierku poviedok Porucha na kraji galaxie. Ďalšou známou autorkou bude mladá hviezda nemeckej literatúry Olga Grjasnowa. Jej román Právna nejasnosť jedného manželstva nedávno vyšiel vo vydavateľstve Literárna bašta

Novotvar prinesie aj množstvo ďalších výrazných mien súčasnej európskej a svetovej prózy či poézie. Päť festivalových dní ponúka celú škálu poetík a tvárí dnešného knižného sveta. Tešiť sa môžete na poviedky, romány, multimediálne performance či tradičnejšie aj experimentálnejšie polohy súčasnej poézie.

Organizátori a organizátorky Novotvaru pri zostavovaní programu vychádzajú z rokmi osvedčeného kľúča. „Novotvar si kladie ambíciu fungovať ako vstupná brána, skrz ktorú publikum spozná či už nové texty svojich obľúbených spisovateľov a spisovateliek, alebo naživo stretne nových autorov a autorky, ktorých si ešte len obľúbi.“ vysvetľuje riaditeľ festivalu Peter Brezňan

Silné zastúpenie bude mať aktuálna slovenská literatúra. Svoje nové knihy predstavia prozaičky Jana Micenková a Ivana Gibová, aktuálne nominovaná na prestížnu literárnu cenu Anasoft litera. Z básnických mien sa publikum môže tešiť na Dominiku Moravčíkovú. Jej mimoriadne úspešný knižný debut Deti Hamelnu si získal nadšenú odozvu kritiky a vyslúžil jej nomináciu na cenu Zlatá vlna. Rovnakú nomináciu má aj ďalšia debutantka a účastníčka festivalu, Daniela Kováčiková za knihu Svet:lom. Výsledky Zlatej vlny budú taktiež vyhlásené na festivale Novotvar.

Multižánrový charakter Novotvaru každoročne dopĺňa pestrá zmes koncertov, divadelných či tanečných predstavení a performance. Tešiť sa môžeme na koncert legendy slovenského undergroundu Ali Ibn Rachid pod vedením jednej z najvýraznejších osobností domácej alternatívnej scény Ľuba Burgra. Program ďalej spestrí vystúpenie vo Francúzsku usadenej tanečníčky Jany Terekovej. Ďalšie časti programu budú zverejňované na sociálnych sieťach a webstránke festivalu.

VI. ročník medzinárodného literárneho festivalu Novotvar sa uskutoční 5. až 9. októbra 2021 v Bratislave a Modre. Festival organizuje občianske združenie Novotvar v spolupráci s viacerými domácimi i zahraničnými kultúrnymi inštitúciami. Ako hlavný partner festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival Novotvar 2021 sa koná pod záštitou starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Ing. arch. Zuzany Aufrichtovej.

(TS Novotvar)

 

Titulná fotografia: Novotvar 2020 -  Marko Pogačar / Foto: Juraj Starovecký
  • Novotvar je živým obrazom súčasnej literatúry - 0