O knihách Ceny René

Na webe LIC prinášame reakcie študentov a študentiek na tituly nominované na Cenu René - Anasoft litera gymnazistov.

Po zapojení sa do literárnej ceny René som mala možnosť prečítať doposiaľ štyri z piatich výnimočných diel od rôznych slovenských autorov. Cieľom je podporiť čítanie u mladých študentov a ponúknuť im umelecky hodnotnú literatúru.

Všetky z prečítaných diel svoju úlohu splnili a ponúkli mi nové rozhľady. Každé dielo bolo jedinečné, ale predsa mali niečo spoločné. Pocity, ktoré vyvolávali, boli viac negatívne ako pozitívne. Postavy neboli idealizované, ale boli zobrazené realisticky a surovo. Poodhalili záves k svojim najhlbším tajomstvám a tmavým stránkam. Od abstinencie pocitov viny cez rôzne formy vyrovnávania sa s traumami, pocity bezmocnosti či využívanie tých najslabších vo svoj prospech. Ani pri jednej z týchto kníh sa nestretnete s klasickým predvídateľným dejom a happy endom.

Osobitné vyzdvihnutie by som však chcela venovať knihám Prípad starej dámyNaničhodnica. Pri týchto dielach sa nestretnete len s fikciou, ale pri čítaní pomedzi riadky zachytíte aj politické dianie na Slovensku.

Prípad starej dámy postavený na skutočnej udalosti vykresľuje staršiu ženu, ktorá sa stala obeťou bytovej mafie a nie je schopná dostať sa k svojej chorej dcére. Strach z toho, že sa nedožije ďalšieho stretnutia s ňou, ju ženie vpred v boji za jej práva. Autorka sa dostáva do hĺbky súdov, úradov a sociálky, ktoré majú prehnité vnútro a vládne im korupcia. Stará dáma, ktorá prežila Osvienčim, musí čeliť ďalšiemu boju a to proti štátnym orgánom. Po dočítaní si prajete upokojiť sa tým, že sa to v skutočnosti nedeje. To by však správne tvrdenie nebolo.

Kniha Naničhodnica nám ponúka nazretie do prostredia zdravotníctva, šoubiznisu a politiky. Ako hlavná postava vystupuje opäť staršia žena, ktorá sa dostala do finančnej núdze, z ktorej sa ju pokúsia vyslobodiť rôzne osobnosti. Ich hlavný zámer však nie stále pramení z dobroty duše. Okrajovo sa dostávame aj ku známej kauze s názvom Čistý deň a odhaľujú sa nám pravé charaktery slovenských politikov.

Diela, ktoré nám literárna cena René ponúkla, mi poskytli umelecký zážitok, ale čo ma nadchlo najviac, bola ich aktuálnosť. Do každého z nich sa môžete vcítiť iným spôsobom a prežívať náročné životné situácie spolu s postavami. Témam, ktoré zobrazujú, sa v dnešnom svete často neprikladá dostatočná pozornosť a verím, že knihami ako tieto sa dostanú čoraz viac do povedomia.

Lenka Knapčoková, 
Gymnázium sv. Moniky Prešov