O knihách Ceny René II.

Na webe LIC prinášame reakcie študentov a študentiek na tituly nominované na Cenu René - Anasoft litera gymnazistov.

Kniha Prípad starej dámy ma zatiaľ najviac zaujala, pretože hovorí o stále pretrvávajúcom probléme našej spoločnosti.

Hlavná postava si musela prejsť mnohými ťažkosťami vo svojom živote, ktoré si možno ani nevieme predstaviť. V mladosti prišla o rodičov a musela sa o seba vedieť postarať. Neskôr, už vo vyššom veku, ju doslova vyhodili z vlastného bytu a nedovolili jej vidieť svoju ťažko postihnutú dcéru, o ktorú sa starala. Pomoc vyhľadala u novinára, ktorý sa naozaj zaujímal o jej situáciu a robil všetko preto, aby sa mohla stará dáma vrátiť naspäť domov.

Tento príbeh poukazuje nielen na korupciu, ktorá sa u nás stále deje, ale aj neschopnosť štátnych orgánov zakročiť v takýchto prípadoch. Vtedy, ak sú nevinní občania úplne bezbranní, nevedia čo robiť a na koho sa obrátiť. Existujú však ľudia, ako v našej knihe, ktorí sa im snažia podať pomocnú ruku a neboja sa bojovať za spravodlivosť. Tí, ktorí nezatvárajú oči pred neprávosťou a tvária sa, že sa nič nedeje. Možno sú to práve oni, ktorých najviac potrebujeme. Takých, ktorí sa neboja postaviť za správnu vec a pomáhať tým najzraniteľnejším.

Dnes už táto starenka nežije, nemá hrob a nikdy sa nedovolala spravodlivosti. Avšak práve ona by mala byť pre nás príkladom toho, že niečo nie je v poriadku a treba niečo robiť.

 

Alexandra Angelovičová,
3.A, Gymnázium sv. Moniky Prešov