Objektívom spomienok

Publikácia Objektívom spomienok má podtitul Malé televízne arpeggio . Posledný výraz , ako sa dozvieme v priloženom slovníčku , je taliansky hudobný výraz pre spôsob zápisu alebo hry akordu  Už to naznačuje, že autor, televízny režisér Pavol Fükö (1939) sa venoval predovšetkým hudobnej oblasti.

 Pavol Fükö vytvoril zaujímavú, i keď nie vždy vyváženú mozaiku spomienok a zamyslení nad jednotlivými udalosťami zo svojho súkromia, ale  najmä  z práce v televízii. Píše o svojej profesii, jej úskaliach, ale aj stretnutiach so zaujímavými osobnosťami z hudobného i televízneho sveta.

Nuž a práve dvanásť z nich si pozval začiatkom októbra ako svojské sudičky na prezentáciu svojej knihy v bratislavskom Dome kultúry Ružinov. Mimochodom, nechýbali medzi nimi ani spisovateľ Ladislav Ťažký, hudobník profesor Ferdinand Klinda, herec Juraj Slezáček či televízne hlásateľky Dana Hermannová, Blažena Kočtúchová a Nora Beňačková. „Krstilo“ sa majoránkou, slnečnicovými a tekvicovými jadierkami, rascou a ďalšími prírodnými prísadami dobrého chlebíka, lebo ako zdôraznila moderátorka stretnutia, riaditeľka knižnice PhDr. Darina Horáková, kniha je chlebom pre našu dušu.

Elena Ťapajová